Olvasási idő: 2 perc

A mai világban, a konzervatív nézeteket valló fiataloknak szégyenkeznie kell világlátásuk miatt – mondta Samuel Trizuljak a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén. Az MCC szlovák vendégoktatója arról adott elő, hogy miként is lehet konzervatívnak maradni a főként liberális mainstream uralta nyugat-európai egyetemeken, továbbá beszélt az Oxfordi Egyetemre való sikeres felvételi titkáról is.

Samuel Trizuljak első kézből tapasztalta meg milyen is konzervatív keresztényként helytállni a nyugat-európai egyetemeken. Véleménye szerint manapság egyre nehezebb kiállni a konzervatív értékrend mellett és aki így tesz, azt a kortársak gyakran lenézik, olykor ki is közösítik. Az MCC a közép-európai konzervatív mozgalmak egyik legnagyobb bástyája – vélekedett, hozzátéve, hogy a konzervatívoknak ismerniük kell egymást – erre az MCC kiváló helyszín – jegyezte meg. Samuel Trizuljak az Oxfordi Egyetem mellett a Cambridge-i, valamint a Heidelberg-i Egyetem hallgatója is volt, jelenleg a prágai Károly Egyetemen folytat PhD-képzést, valamint a közelmúltig a szlovák Védelmi Minisztérium munkatársa volt, jelenleg a pozsonyi Antona Neuwirtha Kolégium oktatója.

Véleményem szerint az, hogy valaki csupán csak az akadémiai kritériumokat teljesíti, nem elegendő a sikeres felvételihez – mondta az Oxfordi Egyetemre való jelentkezéssel kapcsolatban. A szlovák szakember úgy véli, hogy a sikeres felvételihez elengedhetetlen, hogy a hallgató saját személyisége is megmutatkozzon a pályázati anyagban. Fontos, hogy a felvételiző meggyőzze a bizottságot, hogy miért pont őt válasszák ki a többi jelentkező közül. Samuel ezek után a jelentkezés gyakorlati tapasztalatait is megosztotta a diákokkal, valamint az oxfordi hallgatói életről is beszélt. Az MCC-s diákoknak egyébként már nem álom bejutni a világ legnevesebb egyetemeire: a tavalyi évben Balázs Marcell az Oxfordi Egyetemre, Fazekas Levente a Harvard Egyetemre nyert felvételt.