Olvasási idő: 2 perc

Probléma vagy kihívás? Mi döntjük el, hogyan vesszük az akadályokat, amiben központi szerepe van az „áramlatnak” – derült ki a Flow Kutatóintézet (FLOKI) debütáló eseményén. Magyaródi Tímea pszichológus előadásából megtudhattuk, hogyan neveljük magunkat pozitív szemléletmódra, valamint miként tudjuk jóllétünket előidézni.

Csíkszentmihályi Mihály már az 1960-as években elkezdett foglalkozni a flow-val, az úgynevezett „áramlattal”, amely egy szubjektív tudatállapotot ír le: akkor produkáljuk, amikor belefeledkezünk egy számunkra kihívást jelentő tevékenységbe – mondta Magyaródi Tímea pszichológus, az ELTE munkatársa.

A flow-állapot elérésének három feltétele ismert: szükség van egy tiszta célra, kihívásra (illeszkednie kell a készségekhez), valamint közvetlen, pontos visszajelzésre. Mit is jelent ez? Meg kell határoznunk, mit szeretnénk elérni, fontos, hogy ez kihívást jelentsen számunkra, majd tudatosítsuk magunkban, amikor megugrottuk az akadályt (akár egy „to do list” vezetésével vagy az eredmény megünneplésével). E csúcsteljesítményt biztosító állapot közben az éntudat elhalványul, az egyén időérzéke torzul, teljes kontroll alatt tartja az adott tevékenységet, a cél elérése kerül a középpontba – részletezte a szakértő, majd hozzátette: minél többször éljük át, idézzük elő a flow-állapotot, annál gyakorlottabbá válunk a problémás helyzetek kezelésében.

A flow-élmény eléréséhez magas kihívásszint és magas készségszint szükséges, azonban meg kell találni az egyensúlyt. Ha az elérni kívánt cél készségeinkkel nem áll összhangban, vagy önmagában teljesíthetetlen, akkor az „áramlat” helyett szorongás lép fel – hangsúlyozta Magyaródi Tímea. Amikor nem tudjuk a problémát kihívássá alakítani, a stresszes állapot tartósan fennáll, ezáltal a megemelkedett kortizol szintje sem csökken. Ilyenkor megoldás lehet a társas támasz (pl. ölelés), amely során oxitocin termelődik a szervezetben, és visszaáll az egyensúly – egészítette ki.

A szakértő előadásában hangsúlyozta: boldogságunk fele genetikailag adott, azonban a maradék 50%-ot mi alakaítjuk. Az életkörülmények (otthoni környezet, munkahely stb.) jóllétünk 10%-át határozzák meg, a többi 40%-ot pedig a boldogságot okozó tevékenységek teszik ki. Itt jön képbe a flow.