Olvasási idő: 3 perc

2023. november 7-én, Washington DC-ben először rendezték meg a TranszAtlanti Energiakonferenciát. A Klímapolitikai Intézet a Warsaw Institute (Lengyelország) és a The Heritage Foundation (USA) szervezetekkel közösen bonyolította le a rendezvényt. A közel-keleti konfliktusok kiújulásával és az olajárak emelkedésével egyértelmű, hogy az energia kulcsfontosságú szerepet játszik a gazdasági fejlődésben, a nemzetbiztonságban és a geopolitikai stabilitásban, valamint, hogy a megbízható és megfizethető energiaellátás elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez. Az energiabiztonság szavatolása soha nem volt még ilyen fontos.

A Klímapolitikai Intézet kutatómunkatársai, Toldi Ottó, Ördög Enikő, valamint az MCC Geopolitikai Műhely kutatója, Vigóczki Máté György vettek részt a konferencián előadóként és panel moderátorként. A lengyel washingtoni misszióvezető-helyettes, Adam Krzywosadzki, valamint James Carafano, a Heritage Foundation alelnöke egyaránt elköteleződését fejezte ki a transzatlanti, így az amerika-magyar-lengyel energetikai kapcsolatokat illetően. A magyar washingtoni elsőbeosztott, Schmidt Pál Péter megerősítette, hogy Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír a három ország együttműködése, hiszen a stabil energetikai együttműködések alapozzák meg az országok ellátásbiztonságát, a diverzifikációs törekvések pedig erősítik a versenyképességet.

Az energiabiztonság és energiafüggetlenség témájáról Toldi Ottó vezetőkutató kijelentette; nem szabad stigmatizálni, semmilyen technológiát, ami erősíti az energiabiztonságot. A technológiasemlegesség elve összeköti a magyar, lengyel és amerikai szakértőket így nem véletlen, hogy a nukleáris energia elismerése szintén közös platformot teremt.

"Európában nagyon nagy szükség van a nukleáris energiára ahhoz, hogy elérhessük az energia és klíma céljainkat" -mondta előadásában Liliana Śmiech, a Warsaw Institute elnökasszonya.

Sara Vakhshouri, az SVB Energy International elnökasszonya kifejtette, hogy a múltban sokszor ellentétként jelent meg az önellátás és a megfizethetőség, hiszen az import energia sokszor olcsóbb, mint a hazai kitermelés. Diana Furchtgott-Roth, a Heritage Energia és Klíma Központ elnökasszonya szerint ma már minden országnak az energetikai önellátásra kell törekednie. Ahogy ezt az orosz-ukrán, illetve a közel-keleti konfliktusok is egyértelművé tették, a biztonsági kockázatok vállalása nagyobb költséggel jár, mint az önellátás kialakítása. Logan West, a Danube Institute kutatója az energetikai területen kötött nemzetközi partnerségek stratégiai jelentőségét hangsúlyozta.

Lucian Pugliaresi, Ronald Reagan amerikai elnök egykori energetikai főtanácsadója, az Energy Policy Research Foundation elnöke elmondta, hogy nem a politikának kellene meghatároznia, hogy milyen típusú fenntartható energiaforrást lehet használni egy adott országban. Ez egy olyan kérdés, amit a piacnak kell a legjobb kutatás fejlesztési tevékenységek által eldöntenie. Így lehet gazdaságilag megvalósítható a megújuló energiák integrálása.

Šimun Lončarević, Energy Institute Hrvoje Pozar kutatója kihangsúlyozta mennyire fontos hosszútávon gondolkodni az energiahálózatok -pl. földgázvezeték- kiépítése kapcsán. Ezeket az infrastruktúrákat évtizedes távlatokra tervezik és építik, nem lehet aktuális politikai ügyek mentén hirtelen átrendezni őket.