Olvasási idő: 2 perc

„Kinek a forradalma volt?” – ezzel a kérdéssel nyitotta meg Gali Máté történész a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára az MCC kaposvári képzési központjának szakmai estjét, melynek témája az 1956-os forradalom és szabadságharc volt.

A „Történelmünk csillagórája - 1956” című előadás keretében a népfelkelés előzményeiről, utóéletéről, valamint annak eltérő értelmezéseiről beszélgetett Gali Máté Somogy vármegye két szülöttével: Szakály Sándor Széchenyi-díjas történésszel, valamint Bertalan Péter történésszel. Az 1956-os forradalom és szabadságharc a modern kori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménysorozata, amely nagy hatással bírt a nemzet életére. A meghívott előadók egy-egy lényeges részlet kiragadásával mutatták be, hogy mi lehetett az „utolsó csepp a pohárban”, amely népfelkeléshez vezetett. Górcső alá vették Nagy Imrének, a Minisztertanács elnökének szerepvállalását, a „pesti srácok” küzdelmét, de nem kizárólag Budapestre fókuszáltak, hanem terítékre kerültek a somogyi események is.

A beszélgetés zárásaként a meghívott szakértők szót ejtettek arról is, hogy nézetük szerint a szabadságharc esetleges győzelme után milyen pályán haladt volna tovább Magyarország.

A szakértők egyetértettek abban, hogy még 1956 kapcsán is számos feltáratlan, vagy esetleg hozzáférhetetlen történeti forrás létezik, melyek jövőbeni feldolgozása gazdagíthatja ismereteinket nemzeti múltunk egyik kulcsfontosságú fejezetéről.