Olvasási idő: 3 perc

Kiugróan magas volt a túljelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programjaira. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT), valamint Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban, Kárpát medence-szerte pedig további 9 központban foglalkozik fiatalok oktatásával, nevelésével. A tavalyi évhez képest az MCC FIT Programjára idén közel kétszer annyian jelentkeztek. A középiskolásoknak szóló képzésre pedig – a hatalmas túljelentkezés miatt – az MCC 2022-ben több férőhelyet biztosított.

A Mathias Corvinus Collegium 2020 óta hatalmas fejlődésen ment keresztül: a korábbi intézményi alapokon egy Magyarországon egyedülálló szellemi építkezés indult el. A 26 éve működő tehetséggondozó intézmény mára már tudásközponttá vált hazánkban: 15 helyszínen (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza) foglalkozik a fiatal tehetségek nevelésével, képzésével. Az alapítvány programjait nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is nagy érdeklődés övezi, ahol már összesen 9 településen (Beregszász, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) várják az MCC-s központokba a diákokat.

Az MCC Fiatal Tehetség Programjára 2021-ben 1251 fő jelentkezett, amely már tavaly meghatározó adatnak számított. Idén ez a szám közel kétszeresére nőtt, mintegy 2200 általános iskolás szeretett volna csatlakozni az MCC-közösséghez. Kivétel nélkül az intézmény összes képzési központjában nőtt a pályázók száma, de kiugróan magas (az előző évhez képest megduplázódott) jelentkezést Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, és Szombathelyen regisztráltak. Jelentősen megugrott a budapesti, marosvásárhelyi képzési központba felvételi igényüket leadó diákok aránya is, valamint az idén újonnan létrehozott nyíregyházi MCC is nagyon magas jelentkezőszámot tudhat magáénak.

1. ábra: legkiemelkedőbb adatokat produkáló képzési központok

Az MCC Középiskolás Programja (KP) 2020 év elején, a bővülés kezdetekor 1709 diákot számlált, míg egy évvel később, 2021 tavaszára már 1100 fővel nőtt a KP-s hallgatók aránya. Az idei tavaszi félévben ez a szám – a téli felvételi időszakok sikeressége miatt is – közel 3700-ra emelkedett. Kiemelkedő eredménynek számít, hogy az intézmény közel 2–2,5 év lefutása alatt elérheti a 4–5 éves távra tervezett 4000 fős létszámot. A megnövekedett igények kiszolgálása érdekében az MCC Középiskolás Programja folyamatosan bővítette a befogadó kapacitását.

A tehetséggondozó intézmény Egyetemi Programjának zászlóshajójára, a Juniorképzésre jelenleg is zajlik a jelentkezés: az MCC budapesti központjában induló évfolyamra július 31-ig, az intézmény regionális központjaiban indulóra pedig augusztus 7-ig adhatják be jelentkezésüket a középiskolai tanulmányaikat idén befejező diákok.

Az MCC 5550 diákkal számol a 2022-es őszi félévben, Kárpát-medence-szerte összesen 24 helyszínen. Az alapítvány célja, hogy 35 magyarlakta településen mintegy 10 000 diák oktatását, nevelését tegye lehetővé.

A Fiatal Tehetség Programról bővebb információ a https://fit.mcc.hu/ oldalon olvasható. A Középiskolás Programról pedig a https://kp.mcc.hu/ oldalon található részletes leírás.