Olvasási idő: 5 perc

Teljes kihasználtsággal működött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábora az idei nyári szezonban, ahol az intézmény minden képzési programja képviseltette magát. Idén majdnem négyszer annyi diákot fogadott a központ, mint tavaly.

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor az MCC tehetséggondozásának kiemelt helyszíne, amelyet jelentős felújításokat követően vehettek birtokba a szervezet diákjai. A beruházások célja, hogy egy minden évszakban használható, korszerű, többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas központ jöjjön létre a Balaton partján, ami ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget nyújt a tehetséggondozó programokban tanuló fiatalok számára.

Május vége és október eleje között összesen 1014 diák, képzésben részt vevő fiatal, hazai és külföldi oktató vett részt programokon a révfülöpi központban: a Fiatal Tehetség Programból több mint 100, a Középiskolás Programból mintegy 400, az Egyetemi Programból pedig közel 300 diák töltött több napot Révfülöpön. A határon túli képviseletektől, Erdélyből és Kárpátaljáról is mintegy 200 diák érkezett, de a balatoni helyszín számos oktatási-csapatépítő és szakmai programnak is otthont adott az elmúlt hónapok során.

A Badacsonytól, Tihanytól, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól és a Káli-medencétől karnyújtásnyira elterülő központ 117 napnyi szakmai eseménnyel tette érdekessé és izgalmassá az ott töltött időt. Olyan érdekes és izgalmas programok voltak terítéken, mint például Christopher Vajda QC, az Európai Unió Bírósága korábbi bírójának előadása​ a Jogi Iskola szervezésében, vagy a Nyári Akadémia berkeibe érkező Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó látogatása. Az első nemzetközi MCC nyári tábor az MCC Magyar-Német Intézete, a Német-Magyar Baráti Társaság és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös szervezésében valósulhatott meg, melyen Gerhard Papkét, a Német Szövetségi Köztársasági Német-Magyar Társaság elnökét és Hende Csabát, az Országgyűlés elnökét is vendégül látta a központ.

A magas szintű foglalkozásokon túl az intézmény elkötelezte magát a vitorlásoktatás, mint közösségépítő sport és a vitorláskultúra ápolása mellett, így Révfülöpön a táborozók már idén nyáron megismerkedhettek a vitorlázás rejtelmeivel 3-5 napos oktatások, másfél-két órás alkalmak segítségével. A vitorlásoktatók között volt Fa Nándor magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó is.

Az elmúlt időszakban az MCC komoly fejlesztéseket is végzett Révfülöpön: már tavaly megkezdődött az ingatlan felújítása az étterem-csónakház épület munkálataival, melynek elektromos belső hálózatát teljeskörűen megújította az MCC. Az épület emeleti részén található, diákoknak és oktatóknak szánt szobák és a tároló a kor szellemének és igényeinek megfelelően épültek újjá. Az épületen kívül a mólón egy új, burkolt teraszt alakított ki az MCC, ezzel is növelve annak funkcionalitását. A területen lévő erősen leromlott állapotú teniszpálya egy korszerű, multifunkcionális, a tehetséggondozást szolgáló sportpályaként újult meg biztonsági hálókkal, vízelvezetéssel és világítással. A közösségi főzés, sütés élményét pedig egy térkővel burkolt terület szolgálja, amelyet a beruházás során szintén kibővítettek.

Idén egy új közösségi pavilon építését is befejezte az MCC: a szerkezeti kialakítás teljesen új és forradalmi megoldásokat vonultat fel. Már a tervezés, majd a megvalósítás során olyan újrahasznosított vagy természetes anyagokat használt a kivitelező, amelyek beépítése során nem keletkezik felesleges hulladék. A hőszigetelés kizárólag természetes alapanyagú szigetelő lemezekből, illetve befújt hőszigetelésből áll.

A kikötő fejlesztésével párhuzamosan a helyi közösséggel és Önkormányzattal szorosan együttműködve az MCC felújította a Révfülöp Nagyközség közösségi gyalogos felüljáró hídját, amelyet 2013-ban baleset és életveszély miatt a fenntartó Önkormányzat kénytelen volt lezáratni. A híd kiemelkedő fontosságú a gyermekek és a lakosság számára is, hiszen biztonságos közlekedést tesz lehetővé a nagyon forgalmas 71-es számú főút és az Észak-Balatoni vasúti vonal felett.

A felújítási és fejlesztési munkák a 71-es főút északi oldalán elhelyezkedő táborral folytatódnak majd: jelenleg a tervpályázatok elbírálása zajlik, amelynek eredményhirdetése novemberben várható.

Bár a nyári szezon már véget ért, az MCC révfülöpi programjai még tartogatnak izgalmakat a diákok számára. Az Egyetemi Program Őszi Akadémiája és Aktív őszi szünete is itt talál majd otthonra a következő hetekben. ​