Olvasási idő: 3 perc

Az egészségnevelés kulcskérdés ma Magyarországon, éppen ezért fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerjék meg a legfontosabb tudnivalókat, az egészségtudatosság pedig legyen az életük része – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium hallgatói által létrehozott Center for Future Health Development diákszervezet konferenciáján. A rendezvényre több, mint 120 érdeklődő volt kíváncsi, valamint 20 szakmai előadó és 7 különböző szervezet részvételével valósult meg.

A konferencia célja az volt, hogy közös platformot teremtsen az ország egész területéről érkező, különböző szakokon tanuló, de az egészség iránt érdeklődő fiataloknak és hogy megismerjék az idősebb generációk által szerzett tapasztalatokat.

A rendezvényen az egészségügy piaci lehetőségeiről Ana Maria Vargas, a Janssen magyarországi ügyvezető igazgatója és a népegészségügyet érintő kérdéseket Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója; Pándics Tamás, NNK Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani főosztályvezetője, valamint Pászthy Bea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense járta körbe. A konferencián szó esett az egészségesebb társadalmat kialakító stratégiákról is, amelyekről Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár; és Pető Dorina, a Mélylevegő Projekt alapító tagja értekeztek. A programot Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője zárta, aki egy zártkörű beszélgetés keretében mesélt a diákoknak az egészségügyi kommunikációról. A szakmai rendezvényen szó volt az egészségügyben rejlő technikai újításokról, és a fiatalok az egészségügyben betöltött szerepéről is és bemutatták a Center for Future Health Development diákszervezet kutatási eredményeit is. A konferencián tiszteletét tette Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is.

Az egészségnevelés kulcskérdés ma Magyarországon, éppen ezért fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerjék meg a legfontosabb tudnivalókat, az egészségtudatosság pedig legyen az életük része – fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter kiemelte, hogy az elmúlt években számos előrelépés történt a gyerekek egészséges életmódra való nevelésben, az államtitkár példaként többek között a mindennapi testnevelés óra bevezetését említette.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója is, aki beszédében hangsúlyozta, az egészségügy nemcsak az orvosok ügye, hanem mindenkié, aki felelősen gondolkodik közösségről és önmagáról is.

Ritkaságszámba megy, hogy egy jól körülhatárolható téma kapcsán, alulról jövő, önszerveződő tudományos csoport jön létre, ráadásul fiatal kutatókból és különösen nagy öröm számomra az, hogy a CFHD-ban jelentős létszámban képviselteti magát a Mathias Corvinus Collegium is, hiszen összesen 18 MCC-s diák működik közre a diákszervezet tudományos programjában – zárta beszédét Szalai Zoltán.