Olvasási idő: 5 perc

Az MCC Vezetőképző Akadémia hallgatóinak Nigel Thurlow tartott kétnapos interaktív tréninget, ahol tapasztalati úton tanultak a problémamegoldás és a folyamattervezés hatékony módszereiről.

A workshop a North Texas University-n végzett Complexity Thinking online kurzus részeként valósult meg október első hetében. A szervezeti problémák megismerése, és a tanulás helyszínéül a patinás Városliget Café szolgált.

Egy bohókás ember, akinek nagyon okos professzor kollégái vannak. Így jellemzi magát az oktató, aki hangos texasi zenével kezdi a foglalkozást. Nigel nem egy professzor, de a legalkalmasabb ember arra, hogy a Complexity Thinking gondolatait elmélyítse a gyakorlati pályán mozgók számára – így téve hasznossá társszerzőivel együtt megalkotott akadémiai tudásanyagát. Nigel a “Scrum the Toyota Way”, más néven a LEAN módszertan megalkotója, aki ide s tova húsz éve foglalkozik vezetéssel és folyamattervezéssel, aminek köszönhetően a világ minden táján járt már, hogy átadja a hosszú évek alatt megszerzett tudását.

A problémamegoldást a problémák és a saját helyzetünk azonosításával kell kezdeni, így elsőként a problémák típusairól és értelmezési keretrendszerekről hallhattunk. Három típusú problémát különböztethetünk meg, attól függően, milyen mértékű a velük kapcsolatos egyetértés. Egyszerű problémák esetén egyértelmű, mi a probléma, és megállapodás van köztünk azt illetően is, hogy miként kell megoldani. Ilyen lehet például egy kirakós összeállítása. Komplex problémák esetében a problémát illetően egyetértés van, de a megoldásban már nem értenek egyet az emberek. Jó példa erre a klímaváltozás. Mindannyian tudjuk, hogy egy súlyos probléma, de nem tudni pontosan, hogyan kéne megoldani. Abban az esetben, ha nem igazán értünk egyet sem a megoldás módjában, sem pedig a probléma mibenlétében, akkor pedig “wicked”, azaz veszett problémáról beszélhetünk. Ezt mindannyian megtapasztalhattuk akkor, amikor a koronavírus felütötte a fejét, és nem tudtuk, hogy pontosan milyen károkat okoz, hogyan terjed, és miként lehetne gyógyítani.

A problémák feltárására új módszert tanultunk, ami egy további dimenziót ad a skála jellegű változók által mérhető faktoroknak. A kitöltők háromszög alakban anonim önbevallásai mintázatot alkotnak, amely megbízható értelmezési lehetőséget kínál a rejtőzködő problémák feltárására, amiket egyszerű kérdőívekkel nem lehet felszínre hozni – enélkül pedig kezelni sem. A gyakorlatot mi is kipróbáltuk, a saját élethelyzetünk aktuális kihívásaira vonatkozóan, amelyekre egyénileg és közösen is refelektálhattunk. Ezzel valóban kimondásra kerültek korábban nem azonosított ellentmondások és változási szükségletek.

Egy másik értelmezési keretrendszer, a Dave Snowden által megalkotott Cynefin modell abban segíthet nekünk, hogy értelmezési tartományainak használatával ügyesen navigáljunk a különféle helyzetek között. Hiszen eltérő problémák eltérő kezelési módszert igényelnek. Nigel a Cynefin értelmezési keretrendszerén tapasztalati úton vezetett minket végig, a Planks nevű logikai csapatjáték segítségével. A fa építőelemeket használó kihívás rávilágít a tervezés, a csapatmunka, a kommunikáció és a problémamegoldás fontosságára. Kiváló eszköz a hatékony menedzseri és vezetői készségek előhívására. A tréning résztvevői három csapatban teljesítették a kihívást, és mindhárom csapat egyenként is megdöntötte a megoldáshoz szükséges eddigi időcsúcsot, így Nigel büszkén tette közzé az erről készült felvételt a LinkedIn oldalán.

A scrum módszertant is gyakorlati úton ismerhettük meg, egy egyszerű példán, a papírrepülő-hajtogatáson keresztül. Valósághűen modelleztük a munka közbeni időnyomást, feladatmegosztást, minőségellenőrzést és folyamattervezést. Egy másik gyakorlati feladat, a gyártósor jellegű zászlókészítés esetében a folyamat szemléltetése során is felütötték fejüket azok az emberi hibák, amik a való életben is megtapasztalhatóak nagy cégeknél. Úgy, mint a divíziók összehangolatlansága, a túltermelés és az erőforrás pazarlás. Így tét nélkül tanulhattunk a hibáinkból, hogy éles helyzetben már megfelelő céltudatossággal előzhessük meg a gyakorlati problémákat.

A Complexity Thinking a Nigel Thurlow és John Turner által közösen megalkotott The Flow System egyik ága. A Complexity Thinking, a Team Science és a Distributed Leadership elméletek hármas spirállá való összefonódása alkotja meg a holisztikus szemléletű flow alapú módszertant, mely segít a fogyasztóközpontú értékteremtésben. Az akadémiások a következő hónapokban az elmélet másik két alkotóelemét is elsajátíthatják – így bővítve készségeiket, amelyeket mint leendő vezetők, a jövő problémáinak megoldására fordíthatnak.