Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának szombathelyi központja lesz a Petőfi utcai volt leánykollégium épülete. Az ingatlan ideális helyszín a fiatal tehetségek kibontakoztatására, és nyilvános rendezvényeknek is otthont ad majd. Közben Szombathelyen is elindultak a tehetséggondozó programok és útjára indult az MCC közéleti, kulturális rendezvénysorozata is.

Visszaadva régi fényét, a volt leánykollégium épülete Szombathelyen néhány éven belül Vas megye tehetséggondozó központja lesz – jelentette ki Orbán Balázs a helyszínen tartott tájékoztatón. Az MCC kuratóriumi elnöke kiemelte, legfőbb cél az MCC-ben – így a Szombathelyi Központban is –, hogy a diákok biztos tudással, széles látókörrel és felelős döntésekkel indulhassanak el a felnőtté válás útján. Felfedezzék szűkebb és tágabb környezetük lehetőségeit, és olyan tapasztalatokkal gazdagodjanak, amelyek nem csupán a pályaválasztásban, de az élet minden területén magabiztossá, sikeressé teszik őket – hangsúlyozta. Orbán Balázs szólt arról is, hogy most szeptemberben már elindult a tehetségek gondozása, a képzési központ kapui ugyanakkor a helyi fiatalok mellett nyitva állnak azok előtt is, akik szívesen bekapcsolódnak a tehetséggondozó központ nyilvános előadásaiba, szakmai programjaiba, illetve az itt megvalósuló konferenciákba, könyvbemutatókba is. Orbán Balás elmondta: a tervek szerint minden megyeszékhelyen létesítenek képzési központot, a Kárpát-medencében és Nyugat-Európában is, összesen 35 helyen biztosítanak a hagyományos iskolai kereteken túli képzéseket a tehetséges fiataloknak. A tehetséggondozó programokban idén szeptembertől 23 városban - 14 anyaországi és 9 külhoni helyszínen - 3700 diák vesz részt – egészítette ki.

Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta, nagyon sok kiemelkedő iskola van ma Magyarországon. A Mathias Corvinus Collegium a hagyományos oktatásra támaszkodva ugyanakkor az egész Kárpát-medencét behálózza, és az általános iskolától egészen az egyetemig, sőt, azon túl is nyújt képzéseket a tehetségek számára. Ezek a tevékenység az egész régió számára kiemelt jelentőségű – tette hozzá.

László Győző, Szombathely alpolgármestere hangsúlyozta, nagy öröm a városnak a Mathias Corvinus Collegium megjelenése Szombathelyen, hiszen a tudás jelenleg a legfőbb érték, ez jelent valódi versenyelőnyt a 21. században. Ez az a versenyelőny, amelyre építhetünk, és építenünk is kell abban megmérettetésben, amely ebben a modern világban körbevesz minket. Ez a versenyelőny, vagyis a tudás kell ahhoz, hogy jó pozíciót szerezhessünk a közép-európai államokkal szemben a világgazdaság piacán – hangsúlyozta a városvezető.

Az MCC Szombathelyi Központjában ősztől elérhető Fiatal Tehetség Program (FIT) és Középiskolai Program (KP) magas színvonalú, egyénre szabott lehetőségeket kínál olyan fiatalok számára, akik elkötelezettek a jövőjüket illetően – mondta Retteginé Böröcz Katalin, az MCC regionális képviselet-vezetője. Az MCC Szombathelyi Központjának szakemberei 10 éves kortól egészen az érettségig végigkísérik a diákok fejlődését, támogatják szakmai előmenetelüket – hangsúlyozta. A képviselet-vezető szólt arról, hogy a Fiatal Tehetség Programban a diákok a tudományok svédasztalával ismerkedhetnek meg, ezáltal pedig átfogó képet kapnak arról, mit is jelent az interdiszciplinaritás. Retteginé Böröcz Katalin a Középiskolás Programmal kapcsolatban elmondta: célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtson egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez.

Szombathelyen most szeptemberben 70 diák képzése kezdődött meg. A megyeszékhelyen elindultak a közéleti és kulturális programok is. A Petőfi utca 6. szám alatt található központban október 8-án a diplomácia rejtelmeiről és a Brexit hatásairól hallhattak előadásokat az érdeklődők.