Olvasási idő: 2 perc

Lehet dicséretes módon kudarcot vallani? Valamennyien kudarcot vallottunk már életünk során, többségünk nem is egyszer. Ahmad Piraiee, a varsói Startup Grind igazgatója, megközelítésében ez nem feltétlenül negatívum, kudarcunk típusának függvényében sokat tanulhatunk, épülhetünk belőle. Erről beszélt az MCC Technológiai Jövők Műhelye által szervezett workshopján is, melyen szó esett a kudarc fogalmáról, típusainak besorolásáról.

Kudarcnak nevezzük a kitűzött cél el nem érésének állapotát. Kudarcaink mögött okok bújnak meg, amelyek egy Ahmad Piraiee által fejlesztett skála segítségével könnyen besorolhatók. A skála egyik végén az elítélendő okok helyezkednek el, a másik oldalán a dicséretre méltók.  Ennek függvényében kell értékelni saját kudarcainkat is. Minél közelebb helyezkednek el a skála dicséretre méltó feléhez, annál büszkébbek lehetünk rá, és annál többet tanulhatunk belőle. A túloldalon lévő kudarcok okai azonban saját figyelmetlenségünkből, lustaságunkból fakadnak, ezek semmiképpen nem tekinthetők példaértékűnek.

A kudarc típusok a következők: deviancia, figyelmetlenség, képességhiány, a folyamat alkalmatlansága, a folyamat összetettsége, bizonytalanság, hipotézisvizsgálat, feltáró vizsgálat. Ezek az alábbi módon helyezkednek el az elítélendő és dicsérendő okok skáláján.

A workshop alatt a diákok saját kudarcaikat értékelték ki és helyezték el a skálán, értékes tanulságokat megfogalmazva. Ön milyen kudarcát elevenítené fel és Piraiee skálája mentén hova rakná?

 

Írta: Káldy Anna