Olvasási idő: 5 perc

Gyermekeink fizikális és mentális egészségét felgyorsult, ingerekkel teli világunkban még inkább fejleszteni kell. Szülőként fő feladatunk a káros hatások kiküszöbölése és a védekezőképesség erősítése. A Szülők Akadémiája zalaegerszegi rendezvényén ehhez adott segítséget a két előadó, dr. Gárdos László, a megyei kórház osztályvezető gyermekorvosa és Hámori György pszichológus.

Az édesanya már a fogantatástól kezdve erős hatással van gyermeke egészségére. Kutatások is igazolják, hogy az anyaméhben töltött kilenc hónap alatt és az azt követő első pár évben a szülő egészségtudata, magatartása, reakciói alapozzák meg a gyermek későbbi életútjának fő mérföldköveit. A egyik legfontosabb momentum az anyatejes táplálás, amelynek előnyeire dr. Gárdos László kiemelten felhívta a közönség figyelmét. Az anyatejben a vitaminokon és a különböző tápanyagokon kívül nagyon fontos, nem reprodukálható összetevők is jelen vannak, amelyek egyedi tulajdonságokat idéznek elő. Fontos, hogy mindig ragaszkodjunk a természetes alapanyagok felhasználásához, amikor gyermekünk étrendjét kialakítjuk. Az ételekkel való megfelelő kapcsolat kialakítása ugyanolyan fontos, mint az, hogy egészségesen együnk. A telefonozás és a tévénézés közbeni étkezés teljesen elidegeníti a gyermekeket az ételektől, s ez később evészavarokhoz is vezethet. Ha az előbb említett pár alapvetésre odafigyelünk, azzal megalapozhatjuk egy egészségesebb és táplálkozásban tudatosabb felnőttkor megélését.

 

A nagy mértékű digitalizáció beszippantott minket, életünk felgyorsult, ezért nagyon fontos, hogy kereteket, szabályokat állítsunk fel a virtuális valósággal való kapcsolatuk terén is. A családi minta beég a gyermekek tudatába, ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a ki nem mondott szavak ugyanakkora súllyal bírnak. Szülőként a pubertáskorig van lehetőségünk az alapokelvek gyakorlati megerősítésére, ugyanis serdülőkorban a társak veszik át a fő szerepet és ők lesznek a meghatározó közeg. A barátok és az iskolatársak visszajelzései nagy mértékben befolyásolják a gyermekek viselkedését. Az agy fejlődésének sajátosságaiból is következik, hogy a kamaszok nagyobb valószínűséggel vesznek részt kockázatos viselkedésben anélkül, hogy mérlegelnék döntéseik lehetséges következményeit. Hámori György előadása és hozzászólásai rávilágítottak arra is, hogy a kamaszok viselkedésének ezen kirívó jellemzői nem újkeletűek. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy a fiatal felnőttek megítélése ezen jellemvonásaik miatt hasonlóan alakult a régi időkben is.

A megfelelő családi háttér, szülői iránymutatás és legfőképp a szülői jelenlét (akkor is, ha a gyermekek ezt látszólag nem is igénylik) kulcsfontosságú abban, hogy gyermekeinket a helyes úton tartsuk. A kulcsszó az egyensúly megtartása az élet minden területén, legyen szó táplálkozásról, testmozgásról, teljesítményről, alvásról, digitális világról és még sorolhatnánk.

Végezetül egy szülői vélemény a Szülők Akadémiája rendezvénysorozatról!

 

„Mindkét gyermekem a Fiatal Tehetség Programba jár, ahol olyan látásmóddal és ismeretekkel bővül a látókörük, ami túlmutat az oktatási rendszeren. Támogatja őket abban, hogy fejlesszék tehetségüket, erősségüket és segít a pályaválasztásban.

Fontosnak tartom, hogy szülőként én is folyamatosan fejlesszem magam, amihez tökéletes program a Szülők Akadémiája. Itt olyan témákban vannak előadások, amik a gyermekeink életkorához és a mai szülői kihívásokhoz igazodnak. Olyan nagyot fordult a világ a saját gyermekkoromhoz képest, hogy ami akkor követendő szülői minta volt, ma már nem elegendő. 

Az októberi Szülők Akadémiája előadáson a gyermekek testi és lelki egészségéről hallgathattunk megszívelendő mondatokat Dr. Gárdos László osztályvezető főorvostól és Hámori György pszichológustól. Korábbi rendezvényeken volt szó például a digitális önvédelemről, a vitarendezésről és konfliktuskezelésről a családban, az érintés pszichológiájáról és a tehetséges gyermekekről is. A változatos témák, amiket a szülői igényekhez igazítanak a szervezők, és a szakmájukat kiemelkedően képviselő előadók mindenki számára érthető előadásmódja a garancia arra, hogy naprakésszé váljunk szülőként az adott témában. 

Köszönet a szervezőknek és az MCC-nek a színvonalas lehetőségért!”