Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központja és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért március 2-án pódiumbeszélgetést szervezett a magyar-német barátsági szerződés megkötésének 30. évfordulója alkalmából. A pódiumbeszélgetésben Volkmar Klein Bundestag képviselő, Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója vett részt. A beszélgetést, amelyen 50 fő vett részt, Dörstelmann-Fodor Kinga, az Intézet projektmenedzsere moderálta.

A rendezvényt Retteginé Böröcz Katalin, az MCC szombathelyi képzési központjának vezetője nyitotta meg, majd ezt követően Bauer Bence röviden bemutatta a Magyar-Német Intézet tevékenységét, és hangsúlyozta a magyar-német párbeszéd fontosságát. Ezután a pódiumbeszélgetés résztvevői öt kérdést jártak körbe, amelyek mindegyike a magyar-német kapcsolatokra vonatkozott. Áttekintették, hogyan változtak a viszonyok az utóbbi időben, és ennek tekintetében Volkmar Klein kiemelte a véleménycsere és közös nevezőre jutás, valamint a magyar-német kapcsolatok további építésének fontosságát. Hende Csaba pozitívan tekintett vissza a magyar-német barátsági szerződés aláírására, amelynek tartalmát véleménye szerint az elmúlt 30 évben jócskán meghaladtuk, hiszen például Magyarországon a fiataloknak lehetőségük van óvodától kezdve a felsőoktatásig német nyelvű képzési intézményeket választani.

Az előadók mindegyike kitért arra is, ki tett a legtöbbet szerintük a magyar-német kapcsolatokért: Bauer Bence Helmut Kohl német kancellárt emelte ki, mivel ő példaértékű módon, szemmagasságban kommunikált a közép-kelet-európai országokkal. Klein képviselő úr a páneurópai piknik szervezőit említette, Hende képviselő úr Boldog Gizella szerepét hangsúlyozta, mivel nélküle a keresztény Magyarország nem jöhetett volna létre. Az előadók megállapították, hogy Angela Merkel 16 évnyi kancellársága is pozitívan hatott a magyar-német kapcsolatokra, hiszen Merkel asszony sokat adott a történelmi kapcsolatok megőrzésére, többek között a páneurópai piknik 30 éves évfordulójának ünneplésén is részt vett Sopronban. Az előadók ezen kívül körbejárták, hogy az új német kormány milyen irányba alakíthatja a magyar-német viszonyokat, és bizakodással tekintettek a jövőbe. A beszélgetés végén szó esett a média befolyásoló erejéről is, amelynek kapcsán megállapították, hogy mindkét ország médiája a másik országról inkább negatívabb képet fest, ami az országok közötti kapcsolatra is kihatással lehet.

Volkmar Klein képviselő úr a magyarországi tartózkodása során nemcsak Szombathelyre látogatott el, hanem találkozott Yacov Hadas-Handelsmann izraeli nagykövet úrral, Balog Zoltán püspök úrral és Dr. Heinrich Kreft professzor úrral (Andrássy Egyetem) is. Ezen kívül látogatást tett a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, amelynek tevékenységét Barbara Zollmann ügyvezető igazgató asszony mutatta be, valamint a Parlamentben Dr. Vejkey Imre elnök úr fogadta.