Olvasási idő: 3 perc

Az MCC ingyenes képzései szeptembertől a megyeszékhelyen is elérhetőek lesznek, egyelőre a középiskolás szintig.

Az MCC komplex képzési rendszerében ötödik osztályos kortól az egyetemig kínál élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzéseket. A szeptemberi szombathelyi indulás kapcsán nyílt napot szerveztek az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program, valamint a Középiskolás Program bemutatására.

A nyílt napot Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató- helyettese nyitotta meg. Kiemelte, hogy az esemény nemcsak számukra, de bízik benne, hogy a város számára is nagy fordulópontot jelent. – „Minden városban igyekszünk jó kapcsolatot kiépíteni a diákokon túl a szülőkkel, a pedagógusokkal és a városvezetéssel. Ugyanis a tehetséggondozást csak együtt lehet sikerre vinni. Mindazok az ismeretek, amit nálunk szereznek meg a diákok, életszerűek, segítik a későbbi elhelyezkedésüket, és ablakot nyitnak a világra.”

„Fontos mérföldkő ez nemcsak a város, de a megye életében is, hiszen az ország egyik legjobb és mindenképpen a legkiterjedtebb hálózattal rendelkező tehetséggondozó intézménye jelenik meg Vas megyében.” – kezdte beszédét dr. Balázsy Péter megyei jegyző, majd mesélt az MCC-nél töltött diákéveiről. Elmondta, hogy 2004-ben az elsők között csatlakozott a középiskolás programhoz, melyben a barátok mellett rengeteg élményt és fontos tapasztalatot szerzett.

A Középiskolás Programot Retteginé Böröcz Katalin, a Szombathelyi Képzési Központ képviselet-vezetője mutatta be. Előbbiben 9-12. osztályba járó diákokat várnak, akiknek az MCC a pályaorientációban és az emelt szintű érettségire való sikeres felkészülésben, majd a felvételizésben nyújt segítséget. A hétközbeni e-learning kurzusokat, szombatonként egész napos, személyes képzési alkalmak váltják fel.

A képzések bemutatása után izgalmas előadások, workshopok színesítették a nyílt napot.

Bottyán Zsolt Ph. D. vezető kutató-fejlesztő, a MouldTech Systems képviseletében a repülés és az időjárás különleges kapcsolódási pontjairól, a kreativitás és innováció lehetőségéről és fontosságáról tartott előadást.

Ábrahám Zsolt, a Case Solvers ügyvezetője a komplex problémamegoldás eszközeit mutatta be az érdeklődőknek.

A FIT program résztvevői olyan területeket ismerhetnek meg, amelyek fontosak a mindennapi élethez, de mégsem találkozhatnak velük az iskolai oktatásban. A Mathias Corvinus Collegium a matematika kapcsolatával foglalkozó képzést is kínál, melybe a nyílt napon részt vevő általános iskolás diákok is betekintést nyerhettek a képzési struktúrához híven játékos, élménydús formában. Népszerű volt az „Ördöghajtás, avagy matematika máshogy” workshop, a diákok szívesen kipróbálták magukat az ördögi útvesztőkben.

Az MCC a vidéki központokban is támogatja a tehetséges fiatalokat, így szeptembertől a szombathelyiek is jelentkezhetnek az ingyenes képzési programokra.

Fotó: Kiss Tamás