Olvasási idő: 2 perc

A Dél-Afrikai Köztársaság hanyatlik, vagy már meg is bukott, de egy biztos, hogy senki sem hiszi azt, hogy az ország egy sikertörténet – többek között erről is beszélt Ernst Roets, az AfriForum nevű szervezet szakpolitikai igazgatója, aki már nem először járt az MCC-ben.

A történelem nem múlik el nyomtalanul, ezért a 21. században Dél-Afrikának számos kihívással kell megküzdenie, beleértve az etnikai feszültségeket és a növekvő bűnözési rátát. Az ország fenntartható jövőjének megtalálásához meg kell érteni a társadalom, a gazdaság és a politika összetettségét. A nehézségek ellenére Dél-Afrika erős és hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik. Az rendezvény vendége Ernst Roets, az AfriForum nevű szervezet szakpolitikai igazgatója volt. A dél-afrikai szakember betekintést nyújtott országa kihívásokra adott válaszaiba és a további lehetőségekbe.

Nagy rajongója vagyok az MCC-nek, jártam már itt korábban és  nagy kiváltság, hogy itt lehetek – kezdte Ernst Roets. Érdekességként megemlítette, hogy olvasta Gárdonyi Géza Egri Csillagok című művét és sok párhuzamot lát az Egri Vár ostroma és egyes, az afrikaans történelem meghatározó csatái között. Ami a mai kort illeti a dél-afrikai szakember megjegyezte, hogy országa egy alkotmányos átalakulás felé halad.  Azt is megemlítette, hogy míg Európában a Berlini Fal leomlása a kommunizmus végét jelentette, addig a Dél-Afrikai Köztársaságban pont az ellenkezője történt. Az apartheid idejében a kommunizmus illegális volt Dél-Afrikában, az új rendszer pedig teret engedett ennek az ideológiának, ami többek között az államosítási folyamatokban érhető tetten. A dél-afrikai politikáról folyó vitáknak egy visszatérő eleme van: vajon a Dél-Afrikai Köztársaság hanyatlik, vagy már meg is bukott, de egy biztos, hogy senki sem hiszi azt, hogy az ország egy sikertörténet – zárta Ernst Roets.