Olvasási idő: 3 perc

2022 tavaszi félévében újra megrendezésre került az MCC Vezetőképző Program hallgatói számára szcenárió alapú hadgyakorlat. A képzést idén is a Magyar Honvédség alezredese, Bakos Csaba tartotta, az egyetlen olyan magyar hivatásos katona, aki oktathatott az Egyesült Államok – és minden bizonnyal az egész világ – leghíresebb katonai akadémiáján, a West Pointon.

A kurzus összesen 3 blokkból állt, összesen 14 órából, amely kettő pénteki és egy szombati napot foglalt magában. Felkészülésként minden hallgatónak egy NATO e-learning tanagyagot kellett egyénileg feldolgoznia, amelyről egy hivatalos multinacionális krízismenedzsmentről szóló oklevelet is kaptak. Ezt követően a Vezetőképző diákjaicsoportokat alakítottak, végzettségeiktől eltérően, hogy minden szakterület azonos mértékben legyen képviselve az adott társaságban. Így tanakodtak a közgazdászok, mérnökök és pszichológusok közösen az elsajátítandó feladaton. A foglalkozás fő célja az volt, hogy csoportok megalakulása után egy előre felvázolt esettanulmány kerüljön kidolgozásra. Mindezeken belül kettő fiktív afrikai ország közt és az adott országokon belüldúló belpolitikai és etnikai konfliktusokra keresték a hallgatók a megoldást. Azt a választ, amellyel, mind gazdaságilag, mind pedig politikailag és biztonságügyileg is egy hosszútávon fenntartható békés állapot teremthető. A probléma első látásra több sebből is vérzett, így az előre az oktató által rövid ismertető és iránymutatás nagy segítségére vált a hallgatóknak. Fontos szempont volt, hogy a végső megoldásban az országlakosainak túlélése, biztonsága, egyéni és demokratikus értékei, valamint a gazdasági jóllétük és fejlődésük is előtérbe kerüljenek. Egyfajta kockázat kezelésre volt szükség, hogy mely tárgyalási és adott esetben beavatkozási műveletek hordozzák magukban a legkisebb kockázatott az imént említett szem előtt tartandó faktorokra. Ám mindenekelőtt megfogalmazásra kellett, hogy kerüljenek a célok, majd a módszerek, legutolsó sorban pedig az odáig vezető lehetséges utak.

Végezetül minden csoport különböző megoldással állt elő, bár itt fontos kihangsúlyozni, hogy nem volt rossz vagy jó megoldás, hisz a feladat a közös stratégia kidolgozása volt, amely sikeresen megtörtént. Míg az egyik csapat a politikai együttműködésre fejezte a hangsúlyt, addig a másik a gazdasági fejlődésre és fenntarthatóságra. Összeségében mindenképpen elmondható, hogy egy rendkívül hasznos és egyedülálló tréningen vehettek részt a hallgatók, amelyen keresztül interaktívan és korlátok nélkül mérhették fel a biztonságpolitikai és diplomáciai készségüket.