Olvasási idő: 3 perc

 - Misk Global Forum 2018 -

"A jövő munkaerőpiaca, a jövőben fontos képességek, készségek fejlesztése voltak a témái annak a Rijádban, Szaúd-Arábiában megrendezett konferenciának, amelyen egy volt és három jelenlegi MCC-s diák is részt vett. A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman által életre hívott Misk Foundation volt a főszervezője a 2018. november 14–15. között zajló rendezvénynek, amelyen 85 ország több mint 3500 fiatalja volt jelen.

A kétnapos konferencián a résztvevők nemzetközileg elismert cégvezetők jövőről alkotott képét ismerhették meg, és emellett készségfejlesztő műhelymunkákon vehettek részt. „Mivel kifejezetten érdekel az adattudomány, számomra a leghasznosabb a Data-driven decision making workshop volt, amelyen egy gyakorlati példán keresztül nyerhettünk betekintést abba, hogy miben más a valódi, nagy és megbízható adattömegekre épülő döntéshozatal a hüvelykujjszabályoknál. A műhelymunkát olyan szakértők tartották, akik napi szinten ezzel foglalkoznak, így különösen hasznos volt, hogy az egyetemen tanultakon túl megismerhettük az iparban alkalmazott munkamódszereket is” – mondta el Pap Áron vezetőképzős közgazdászhallgatónk.

A konferencia programokkal teli két napja mellett a résztvevők belekóstolhattak az arab kultúrába is, többek között gasztronómiai élményeken és építészeti emlékek megtekintésén keresztül. „Bár fel voltam készülve a különbözőségekre, azért kultúrsokként éltem meg, hogy napi szinten abayában (a hajat és teljes testet elfedő sötét színű ruha) kellett járnom. A helyiekkel folytatott beszélgetések alapján a nők helyzete sokat javult az elmúlt időszakban, de a vallási hagyományokat továbbra is tiszteletben kell tartani. Korábban például elképzelhetetlen lett volna, hogy két fiú és két lány nyilvánosan együtt kávézzanak, most pedig emiatt még rosszalló pillantásokat is csak elvétve kaptunk. Egy helybéli lány vezetett bennünket körbe Rijád óvárosi részén, akitől sokat tanultunk a helyiek mentalitásáról és gondolkodásmódjáról is” – meséli Kasza-Tóth Krisztina vezetőképzős jogászhallgatónk.

A collégisták a szakmai programok és a kulturális élvezetek mellett a kapcsolatépítésre is nagy hangsúlyt fektettek. Összekapcsolták az intézményt olyan üzleti trénerekkel, akik érdeklődtek a Vezetőképző Akadémia kurzusain és az MCC Summer Academyn való oktatás iránt, és az MCC nemzetközi elérésű rendezvényeit is népszerűsítették az érdekelt hallgatóknak. Részt vettek egy informális találkozón a rijádi magyar nagykövetség képviselőivel is, akiktől sokat megtudtak a 21. századi szaúdi-magyar kapcsolatok alakulásáról.

Köszönjük Kis-Dörnyei Mártonnak a Misk Foundationnel való kapcsolatfelvételt és a szervezést! "

 Csipak Levente, az MCC Vezetőképző Akadémia hallgatója