Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium több mint 20 ezer kötetes könyvtárában 30 ezer online folyóirat és 265 ezer e-könyv várja az olvasókat, akik 40 előfizetett elektronikus adatbázisban is kutathatnak. Ezzel az egy éve működő MCC könyvtár szolgáltatásai sok esetben már a nagyobb hazai egyetemekkel is felveszik a versenyt. A könyvtár a vizsgaidőszak ideje alatt is folyamatosan várja a látogatókat, akik jövő januártól egy új, a 21. századi igényeket is kiszolgáló rendszert használhatnak majd, amely új szintre emeli a könyvtárhasználat élményét.

Az immáron 26 éve működő, 6100 diák tehetséggondozását végző Mathias Corvinus Collegium könyvtári állománya már több, mint 20 ezer kötetet számlál, a tudományos írásoktól kezdve az ismeretterjesztő kiadványokon át a szép-és ifjúsági irodalomig bezárólag szinte minden tématerület fellelhető itt, így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt. Az intézmény kiemelten figyelmet fordít arra, hogy az itt tanuló diákok a lehető legszínvonalasabb oktatásban részesüljenek, melyhez hozzátartozik az is, hogy a legnagyobb szakmai nívóval rendelkező hazai és tudományos adatbázisokhoz férhessenek hozzá. Az MCC könyvtára az adatbázisok számában felveszi a versenyt nagy múltú hazai felsőoktatási intézményekkel is. „Ma már önmagában az, hogy egy könyvtárban sok könyv található, nem elég a kiemelkedő szolgáltatáshoz. A tudományos területen olyan elektronikus, online tartalmakra, forrásokra van szükség, ami a tanuláshoz elengedhetetlenek és ez különösen igaz az oktatók és kutatók munkájára” – emelte ki Giczi András könyvtárigazgató. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a különböző igényfelmérések és az éppen futó kutatásokat figyelembe véve folyamatosan bővítik a könyvtár online adatbázisokhoz való hozzáférését. A könyvtárak jövőbeli szerepével kapcsolatban Giczi András elmondta, hogy az elmúlt évtizedben egyértelműen az elektronikus tartalmak felé terelődött a fókusz, azonban nagyon szerteágazó az a technológia, amelyekkel ezeket az adatbázisokat el lehet érni. Ezért a könyvtáraknak az egyik új feladata, hogy felkészítsék az olvasókat ezen rendszerek és technológiák használatára.

Az MCC életében a könyvtár egyfajta közösségi térként is jelen van, hiszen évente számos rendezvénynek adnak otthont. Az intézmény kiemelten törekszik arra is, hogy diákjait minél jobban bekapcsolja a nemzetközi tudományos életbe. A nemzetköziesítés folyamatában az MCC könyvtára is aktív szerepet játszik, hiszen számos külföldi egyetemi könyvtárral vannak folyamatos együttműködésben. Hétköznaponként reggel kilenc és délután öt óra között vannak nyitva a Tas vezér úti épület olvasótermei, amelyek egyszerre mintegy 50 hallgatót és oktatát tudnak fogadni.