Olvasási idő: 2 perc

Budapest, 2022. július 4. – Az orosz-ukrán háború nyomán a kormány elsődleges célja a biztonság garantálása – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hétfő esti eseményén. A honvédelmi miniszter miniszter hozzátette: ugyan ez nem a mi háborúnk, és Magyarország nem fog idegen érdekekért vérezni, de a megtámadott állam, vagyis Ukrajna oldalán kell állnunk.

Májusban hivatalba lépett az új kormány Magyarországon, amelynek miniszterei a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti, illetve regionális központjaiban ismertetik céljaikat, beszélnek területükkel kapcsolatos feladataikról, jövőképükről. A rendezvénysorozat negyedik állomásaként az MCC budapesti, Tas vezér utcai központjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ismertette politikai célkitűzéseit.

Agresszív, rettenetes háború dúl keleti szomszédunknál, amelynek következményei és alakulása rendkívül veszélyes lehet; erre kell felkészülnie Magyarországnak – hangsúlyozta a tárcavezető. Valóban szuverén, nemzeti politikát folytathat a magyar kormány, és ennek része a haderőfejlesztés is – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a magyar fiatalok számára fontos kell, hogy legyen a honvédelem – ezen kell dolgozni ahhoz, hogy létszámában nagyobb és ütőképesebb hadserege legyen az országnak. A vezető, a társadalom és a haderő hármasának stabilitásán múlik egy háborúnak kimenetele – mondta az orosz-ukrán helyzet kapcsán a miniszter.

Magyarország Kormánya számára az emberek és a haza védelme a legfontosabb feladat, és erre kell az új kabinetnek most kiemelt figyelmet és erőforrást fordítania. Magyarország elismert és megbecsült tagja a NATO-nak, és hazánk minden erejével azon dolgozik, hogy ez így is maradjon. A haderőre és a védelemre fordított erőforrások a haza, az emberek biztonságát és a közös transzatlanti erő stabilitását szolgálják – emelte ki a tárcavezető.