Olvasási idő: 3 perc

Budapest, 2022. március 28. – A XX. század őskatasztrófája az I. világháború – hangzott el Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában című könyvének a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott bemutatóján. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében a béke letéteményeseként emlegette a kötetet, amelynek képanyagába egy kiállítás keretében a rendezvény résztvevői is betekinthettek.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta: napjainkban sajnos a kárpátaljai magyarok közvetlenül érezhetik a háború borzalmait, mindez pedig emlékeztet minket arra, milyen törékeny is a béke, emberöltők kemény munkájának eredménye. A nagy háború százéves nyomában című kötet, amely az MCC Press gondozásában jelent meg, is ezt igyekszik eszünkbe juttatni – emelte ki. A főigazgató szólt arról, hogy az MCC szeretné nemzetközi szinten, több országban is bemutatni az I. világháború eseményeit összefoglaló alkotást. Ennek pedig első állomása Amerika, Washington lesz. Szalai Zoltán az MCC Press kapcsán elmondta: ez az egyik legfontosabb projektje az alapítványnak, idén 70 kötet kiadását célozták meg.

Balla Tibor ezredes, az NKE Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszékének kutatóprofesszora köszöntőjében elmondta: az I. világháború az egész XX. század további történetét meghatározta. A háború mindegyik frontján szolgáltak magyar katonák, a veszteség pedig, amelyet el kellett szenvednünk, hatalmas volt – tette hozzá. Balla Tibor emlékeztetett arra is, hogy a nagy háborútól egyenes volt az út a Trianoni békeszerződés megkötéséig, amely szintén hatalmas csapás volt országunk számára.

A könyvkiadással kapcsolatban Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Kft. igazgatója elmondta: Zrínyi kiadójuk már 70 éve foglalkozik a magyar hadtörténettel, hadtudománnyal kapcsolatos, a honvédelmi és hazafias nevelést segítő kiadványok gondozásával. Kulcsár Gábor elismerését fejezte ki mind a szerzőnek, mind pedig az MCC Press-nek, hogy állhatatos munkával lehetővé tették e kötet napvilágra kerülését.

A könyv megalkotását tekintve, a szerző az egyik motivációja az volt, hogy az emberiség mélyrehatóan megismerje az I. világháború történéseit, hiszen azok magukban hordozzák azokat az elemeket, amelyek egy újabb háború kitörését eredményezhetik. A nagy háború százéves nyomában című kötet azzal a felismeréssel foglalkozik, hogy a háború önmagában a demokráciák és az autokratikus rendszerek versenyének legszörnyűbb szakasza – mondta Szalay-Berzeviczy Attila. Egy háború mindig úgy kezdődik, hogy az autokratikus rendszer agressziót követel, és mindig úgy végződik, hogy a demokratikus rendszer győzelmet arat. Ismerjük a szabályokat, tudjuk mi történik, aztán időről időre mindig jön valaki, aki azt gondolja, hogy most majd másképp lesz – fejtette ki a háború kapcsán a szerző.