Olvasási idő: 4 perc

Milyen hatással vannak a digitális kor vívmányai a véleménynyilvánítás szabadságára és milyen kihívásokkal szembesül az újságírói szakma? Erről is szó lesz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett nemzetközi médiakonferencián, amelyet ismert hazai és külföldi szakemberek részvételével tartanak november 11-12-én, az MCC Tas vezér utcai központjában.

A kétnapos eseményen több szekcióban tárgyalják és vitatják meg a meghívott szakemberek a digitális média jelentette kihívásokat. Számos nemzetközileg is ismert, gyakorló újságíró fejti ki gondolatait olyan aktuális témákban, mint például a közösségi média szerepe a sajtóban, az újságírás kihívásai a digitális korban vagy a média kiadó cégek helyzete a digitalizációban.

A többségében külföldi résztvevők között van például Ed West újságíró és blogger, az UnHerd szerkesztőhelyettese, Matyas Zrno, a CNN Prima News vezetője, Alexandre del Vecchio, a LeFigaro publicistája és Julius Krein, az American Affairs társalapítója, szerkesztője. Különösen érdekesnek ígérkezik a kapuőröktől a kapunyitókig című szekció munkája, amelyben arról is szó lesz, hogy mennyire határozzák meg manapság a média kapuőrei, a hírszerkesztők, hogy milyen megvilágításba kerülnek a közéleti témák az egyes sajtóorgánumokban. Ebben a szekcióban a többi között Ralf Schuler Németország egyik legbefolyásosabb újágírója, a BILD-Zeitung berlini parlamenti irodavezetője is kifejti majd gondolatait.

A szakmai rendezvényen a Mathias Corvinus Collegium több vezető oktatója és kutatója is részt vesz, így például Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője, Gladden Pappin, az American Affairs társalapítója, az MCC vendégoktatója, valamint Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője.

„A közép-kelet-európai régióban egyedülálló és egyben hiánypótló is az immáron 25 éves tehetséggondozó intézményünk nemzetközi konferenciája, amelyen a média, az újságírás helyzetével foglalkozunk a digitalizáció jelentette kihívások tükrében. Az MCC küldetésének tekinti ugyanis, hogy színteret adjon a társadalmat foglakoztató olyan kérdések hazai és külföldi szakértők általi megvitatására, mind például, hogy mit jelent manapság az objektív újságírás vagy milyen szerepe van a közösségi médiának a sajtóban?” - fogalmazott Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója.

„A digitális forradalom jelentősen megváltoztatta a médiatartalmak előállításának, közzétételének és fogyasztásának folyamatát. Ma már elmondhatjuk, hogy az újságírás, mint a demokrácia egyik pillérének lényege forog kockán. Hogyan felelnek meg a kiadók ennek a kihívásnak? Hogyan alkalmazkodnak az újságírók a szakmájuk sokféle változásához? Fennmaradhat-e egyáltalán a független újságírás? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az MCC nemzetközi médiakonferenciája, amely a régiónkban az első ilyen jellegű vita. A rendezvényen résztvevő nyugat- és közép-európai újságírók izgalmas egyvelege pedig lehetőséget teremt a „kelet” és a „nyugat” közötti kulturális megosztottság áthidalására is” – tette hozzá Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője.

Az esemény sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció:

https://www.mcc.hu/esemeny/szabad-velemenynyilvanitas-a-digitalis-korban-mediakonferencia