Olvasási idő: 3 perc

Hagyományosnak mondható, hogy a szolnoki képzési központ Szülők Akadémiája rendezvényének a Szolnoki Városháza Hubay-Ferenc Díszterme ad otthon. Idén sem volt ez másképp, amikor a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének két oszlopos tagja, Dr. Faragó Tamás olimpikon vízilabdázó és Jónyer István világbajnok asztaliteniszező látogatta meg a Tisza-parti megyeszékhelyet.

Mai fejjel is óriási vállalásnak tűnik, hogy miután kiderült Jónyer tehetsége az akkor még pingpongként emlegetett sporthoz, iskola után minden nap felvonatozott Miskolcról Budapestre edzeni, majd késő este hazavonatozott. Faragó Tamás választásának sokkal egyszerűbb oka volt: ő jobban szeretett az uszodában lenni, mint otthon. Elmondta, hogy egészséges hierarchia működött a medencében és azon kívül is: nem volt elég tehetségesnek lenni a sportban, műveltnek és tanultnak is kellett lenni, ehhez pedig egymást húzták, motiválták a csapattagok. Hajtotta őket, hogy az előttük lévőnél jobbak legyenek, ezért is van köztük annyi diplomás ember – tette hozzá a sportoló. Jónyer István is egyedi módon fejlesztette a tehetségét: a meccsek előtt – felmérve a sporthelyszín adottságait – éjszakánként magának faragta az ütőit, ragasztotta a felület borítását. A Jónyer-kifli pedig onnan kapta a nevét, hogy miután rájött, hogy bezsírozva máshogy esik a labda, hosszas kísérletezés után rátalált arra az anyagra (egy külföldi bogárírtó szerre), amitől gyorsabbá vált a labda pattogása, amit már a későbbiekben az ázsiai sportolók sem tudtak kivédeni. Volt, hogy hihetetlen hátrányból küzdötte fel magát, majd nyert meg labdamenetet. Toma – ahogy becézik Faragót – is kiemelte, hogy sikerük titka az alázatban rejlik, amikor is mindenkinél jobbak akartak lenni, ezért többet edzettek, de ha kudarc érte őket, akkor nem másban keresték a hibát, hanem saját magukban.

Az eseménynek volt még egy küldetése: a szolnoki képzési központ kollégái felkérték Halhatatlan Sportolóinkat, hogy készüljenek egy-egy személyes tárggyal, amit Nagy Tamás, szolnoki ifjúsági vízilabdázónak rehabilitációjára ajánlanak fel. Tamást tavaly autóbalesetet szenvedett, melynek következtében azóta maradandó egészségkárosodással él. A dedikált ereklyéket később licitre bocsájtják, de Tamás elmondása szerint ennél is nagyobb élményt jelentett számára, hogy ilyen legendákat személyesen meghallgathatott.