Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai is részt vesznek azon az előadássorozaton, amelyet a tavaly januárban elhunyt Roger Scruton emlékére szerveztek Oxfordban. Az eseményen olyan neves szakemberek gondolatait ismerhetik meg az érdeklődök, mint például Tom Holland író, történész vagy Jonathan Sumption, az Egyesült Királyság korábbi bírája.

Az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény egyik kiemelt célja, hogy diákjai tanulmányaikhoz a legnevesebb intézmények oktatóitól, kutatóitól kapjanak használható tudást és élményanyagot.  A nemrégiben elhunyt világhírű brit konzervatív filozófus, Roger Scruton örökségének feltárása jó lehetőség arra, hogy az MCC tehetséges fiataljai közelebbről is megismerkedjenek azon gondolatokkal, amelyek a nemzet és civilizáció témájához kapcsolódnak. A több mint egyhetes Roger Scruton Memorial Lectures sorozatot október 18-án Niall Ferguson történész nyitotta meg, aki az angolszász világ jövőbeli lehetőségeiről beszélt. A rendezvényeken az érdeklődők megismerkedhetnek Tom Holland íróval, történésszel, a Dominion: The Making of the Western Mind c. sikerkönyv szerzőjével, Marwa Al-Sabouni szíriai építészmérnökkel, kritikussal és Jonathan Sumption történésszel, az Egyesült Királyság korábbi bírájával is, aki a demokráciáról tart majd előadást október 27-én.

Az előadások helyszíne ikonikus és egyben szimbolikus is: a Sheldonian Színház kifejezi Roger Scruton intellektuális nagyságát, munkásságának presztízsét - nyilatkozta az előadássorozat ötletgazdája, James Orr. A Cambridge University neves vallásfilozófusa, Scruton egyik közeli barátja szerint a programsorozat aktualitását az is erősíti, hogy jelenleg is komoly viták zajlanak az Egyesült Királyságban arról, hogy az egyetemi világot ideológiai törésvonalak osztják meg.

Az MCC programokkal, rendezvényekkel és pályázatokkal segíti a scrutoni örökség fennmaradását.