Olvasási idő: 3 perc

Dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel, az MCC geopolitikai műhelyének vezetőjével az orosz-ukrán háború kitörésének okairól, a háború lehetséges kimeneteléről és globális következményeiről beszélgethetett a szombathelyi MCC képzési központ közönsége a 2022. április 8-án megrendezett teltházas nyilvános szakmai rendezvényen.

Dr. Demkó Attila meglepő vallomással kezdte előadását: „Soha ekkorát nem tévedtem”. Ahogy a világ legtöbb szakértője, úgy Demkó Attila is meggyőződéssel hitte az év elején, hogy nem lesz háború. Az nyilvánvaló volt, hogy az orosz-ukrán konfliktus pattanásig feszült, a háború kirobbanása mégis elkerülhetőnek tűnt. Az első orosz támadás épp ezért mindenkit megdöbbentett.

Az este során Demkó Attila feltárta azokat a tényezőket, melyek szerepet játszottak a krízis kialakulásában. Megvilágította, hogy a háború mögött nem pusztán politikai és gazdasági érdekek, hanem a történelmi múlt konfliktusai, a nemzeti önkép, a nagyhatalmi logika, de akár Putyin és Zelenszkij esetleges személyes ellentéte is állhat.

A világ és Európa számára a háború kapcsán talán a legsúlyosabb probléma az energiaellátás kérdése. Demkó Attila elmondta, hogy valójában mindkét háborús félnek meglenne az eszköze, hogy elzárja, lefojtsa vagy akár megsemmisítse a gáz- és olajvezetékeket, ez azonban olyan jelentős negatív gazdasági következményekkel járna, amiket nem kíván senki.

Demkó Attila a háború kimenetelével kapcsolatban három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Nyilvánvalóan a legkívánatosabb esetben a felek kompromisszumra lépnek egymással. Úgy véli ehhez az oroszok legkisebb elvárása az ukrán oldaltól a NATO-tagságról való lemondás, a kelet-ukrajnai oroszbarát régiók autonómiájának elismerése, valamint a Krím orosz fennhatóságának elismerése.

Amennyiben az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai területeken győzelmet arat, tárgyalások kezdődhetnek – melyek nyilván kedvezőtlenebbek lesznek Ukrajna számára a kompromisszumos megállapodásoknál.

A harmadik lehetséges végkifejlet az ukrán győzelem. Azt azonban látnunk kell, hogy egy esetleges ukrán győzelmet Oroszország nem hagy megtorlatlanul. Veresége esetén minden valószínűség szerint megkezdi az ország infrastruktúrájának és az utolsó ukrán kikötő megsemmisítését, és akár az atomfegyvereit is bevetheti Ukrajna „lebontására”.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatásai lesznek az elkövetkező éveinkre a háborúnak, Demkó Attila elmondta, hogy minden bizonnyal hosszú és megterhelő világgazdasági válság indul el. Ebben a borús helyzetben azonban némi megnyugvást jelent a tudat, hogy Magyarország alapszintű élelmiszer-, gáz- és olajellátása a legrosszabb forgatókönyvek esetén is biztosított.