Olvasási idő: 2 perc

Idén szeptembertől kiterjedtebb formában lesz jelen a miskolciak életében a tehetséggondozó alapítvány. Új dimenzióba helyezi a városközpont emblematikus épületét a tehetséggondozás. Lánczi Péterrel, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános főigazgató-helyettesével beszélgettünk a részletekről. - jelent meg a Boon.hu oldalán.

2020 novemberében Miskolc polgármestere, Veres Pál bejelentette, hogy Miskolc szégyenfoltja, az Avas szálló a 2019 őszén „hatalomra” került városvezetés erőfeszítéseinek köszönhetően tulajdonosra talált az MCC „személyében”. Miért Miskolcra esett a választásuk? A korábbi városvezetéssel is voltak tárgyalásaik az ikonikus belvárosi épület megvásárlására és felújítására vonatkozóan?

A Mathias Corvinus Collegium feladata a fiatal magyar tehetségek támogatása, és ezzel a Kárpát-medencei összmagyarság érdekeinek szolgálata. Az MCC már jelen van kilenc városban, de néhány éven belül szerte a Kárpát-medencében 35 helyen, Magyarországon pedig minden megyében lesz MCC-központ. Az általános iskolásoknak szóló programban 3500, a középiskolásoknak szóló programban 4000, az egyetemi programokban 1500, az egyéb, kisebb létszámú programokban pedig 500 magyar fiatal vehet majd részt ingyenesen, vagyis egy időben nagyjából tízezer fiatallal foglalkozik majd az MCC. Minden magyarországi megyében és minden fontosabb határon túli központunkban elérhető lesz az MCC általános és középiskolásoknak szóló programja, amelyhez biztosítani szeretnénk a városok szellemi életének fejlődését szolgáló kulturális és közösségi tereket. Kiemelt fontosságú az öt hazai egyetemi város. Győrben, Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Miskolcon a Budapesten és Kolozsváron már működő rendszerhez hasonlóan egyetemi oktatási központ alakul. Ezt a több várost, így Miskolcot is érintő bővítési folyamatot az MCC 2020-ban indította el.

A teljes interjú ITT érhető el.