Olvasási idő: 3 perc

„PSZICHOLÓGIA – az agytól a lélekig” címmel rendezett KP Szombatot az MCC debreceni képviselete március 16-án. A Középiskolás Program több mint 80 diákja merülhetett el a lélekkel foglalkozó tudomány rejtelmeiben, megismerve közben egy különleges szakmát is. A hatékony tanulás pszichológiai alapjai című előadás agyunk tanulási teljesítményének fokozásával foglalkozott.

 A tanulásszervezési és tanulásmódszertani fogások elsajátítása mellett a résztvevők tudatosíthatták saját tanulási stratégiáikat, megismerve a produktív, a reproduktív és az inproduktív tanulás ismérveit. Az előadás fontos üzenete volt, hogy elsősorban nem a tanártól, a tantervektől vagy más külső tényezőktől függ az, hogy hasznosnak és motiválónak találjuk-e a tananyagot, sőt az eredményességet is elsősorban magunkon kell számonkérnünk.

A pszichológia szakon továbbtanulni vágyó KP-sok kerekasztal-beszélgetésen nyertek bepillantást a gyakorló szakemberek munkájába, hasznos információkat szerezve karrierútjuk tervezéséhez. A beszélgetésen a klinikai szakpszichológus, a munka- és szervezetpszichológus, a tanácsadó és az iskolapszichológus mindennapi tevékenysége mellett olyan speciális területekkel is megismerkedtek a diákok, mint a robotpszichológia (ember-robot interakciók kutatása) és a „repülő-pszichológus”, vagyis a pilóták kiválasztását és mentális támogatását végző szakember. Érdekes volt a pszichológusok beszélgetése során kialakult közös álláspont, mely szerint a covid után teljesen új kihívások elé került a szakma, a korábbi tapasztalatok és módszerek újragondolására kényszerítve őket. Ezt a „korszakváltást” jelzi, hogy a B.C. (Before Christ) rövidítés a szakmai közbeszédben új értelmezést nyert, és a „Before Covid” jelentéssel bővült.

A lélekbúvárkodás szerteágazó területeivel és azok gyakorlati alkalmazásával találkozhattak a résztvevők a választható workshopokon is, ahol kipróbálhatták például a meseterápia módszereit, vagy akár bepillantást nyerhettek a szociálpszichológia világába. A racionális gondolkodást előnyben részesítő diákok feltárhatták és tudatosíthatták a pénzügyi döntéseik mögött rejlő lelki tényezők szerepét. Az emocionálisabb KP-sok egy mentor házaspárral beszélgethettek szerelemről, párkapcsolatról, elköteleződésről.

A KP Szombat résztvevői átfogó képet kaphattak a pszichológia szakterületeiről és módszereiről, és lehetőségük nyílt elmélyedni egyes résztémákban is.