Olvasási idő: 2 perc

A csúcsteljesítmény fenntartására és a kiégés elkerülésére irányuló módszerekből kaphattak gyorstalpalót a debreceni MCC képzési központ előadásának résztvevői.

Egy kutatás szerint, amikor úgy érezzük, hogy már kihoztuk magunkból a maximumot, valójában még csak a tejlesítőképességünk 60 százalékánál járunk. A folyamatos feszített tempó azonban könnyedén és gyorsan vezethet kiégéshez. Hogyan kerüljük el ezt az állapotot és nyújtsunk mellette egyúttal tartósan tartósan kimagasló teljesítményt? Lépést tud-e tartani az emberi viselkedés fejlődése a technológiai fejlődéssel? Hogyan adaptálódhatunk minél könnyebben az egyre gyorsabban változó környezeti viszonyokhoz? Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kaphattak a résztvevők Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémia igazgatójának Debrecenben tartott előadásán.
 
A szakember szerint a csúcsteljesítmény fenntartása azzal (is) elősegíthető, ha a döntési helyzeteket és szokásainkat egyaránt automatizáljuk, az így felhalmozódott időnket a bioritmusunkhoz igazítva osztjuk be és töltjük hasznosan, valamint a flow élmény elérésére is törekszünk. Miért is fontos a flow megtapasztalása? Amellett, hogy csökkenti a kiégés előfordulását, segíti az optimális teljesítményt, növeli a szervezeti elkötelezettséget, valamint jó hatással van az egyéni és szervezeti egészségmutatókra is - fogalmazott Porkoláb Imre. - A jövőben a túlélés formulája eléggé egyértelmű: valaki vagy adaptálódik az egyre gyorsabb ütemben változó viszonyokhoz, vagy végérvényesen lemarad. Ez egyaránt igaz az egyéni adaptációs képességek fejlesztésére, valamint a szervezeti szintű adaptációra is - fogalmazott a Pentagont és Afganisztánt is megjárt előadó, aki a hallgatóság legnagyobb örömére tapasztalataiból is számos példát hozott érvei alátámasztására.