Olvasási idő: 2 perc

Pénteken is folytatódtak az izgalmas programok Tusványoson az MCC, az Alapjogokért Központ és Depo sátrában. A program részeként a magyar politikai rendszer jövőjéről Giro-Szász András politológus Fodor Gáborral, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatójával és Hajdú Andrással, az MCC kutatótanárával beszélgetett, majd az Ukrajnában zajló háborúról Robert Castel biztonságpolitikai szakértő, Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője és Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője osztotta meg gondolatait Pócza István, a Mandiner újságírójának moderálásával.

Ezután az MCC Klímapolitikai Intézete angol nyelvű beszélgetést rendezett Litkei Máté intézetigazgató, Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának volt vezetője és Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár részvételével. Az energiapolitikáról szóló eszmecserét Logan West, a Budapest Fellowship ösztöndíjasa moderálta.

Eközben a Bethlen Gábor sátorban Hol és kiből lesz az elit? Közélet, tudomány, politika címmel értékes gondolatokat fogalmaztak meg a meghívottak. Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, Tonk Márton, a Sapienta EMTE rektora, Szabó Árpád Töhötöm, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet igazgatója, Nemes László, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöki megbízottja és Rusu Szidónia, a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke arról beszélgettek, hogy ki is az elit, hogyan működnek a tehetségápoló szervezetek, és mi határozza meg őket. A beszélgetést Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa moderálta.