Olvasási idő: 5 perc

Idén januárban is megtartottuk pályaorientációs napunkat.

Közel 200 résztvevővel zajlott le a Középiskolás Program januári pályaorientációs nyílt napja.

Veres Edit (Főosztályvezető, Oktatási Hivatal) "A diplomán túl" című előadása nyitotta a rendezvényt, ezt követte a kerekasztal-beszélgetésünk, ahol a résztvevők hasznos tippekkel, tanácsokkal gazdagodhattak, valamint személyes tapasztalatokkal, életutakkal ismerkedtek meg. Ez utóbbi résztvevői Kolozsi Ildikó (vezető tanár, sportriporter), Korim Balázs (MCC alumnus, jogász), Szombath Krisztina (HR szakértő, KPMG), illetve ugyancsak Veres Edit voltak. A beszélgetést Kilényi Márk, az MCC Vezetőképző Akadémiájának hallgatója moderálta.

A délután folyamán a résztvevők pályaorientációs beszélgetéseken vettek részt, ahol Budapesten tanuló MCC-s egyetemistákkal és végzett diákokkal beszélgethettek nyolc különböző tudományterületi szekcióban. Ezen kívül az érdeklődők választhattak a pályaválasztási döntést segítő tréningünk, illetve  egy önismereti csoportos foglalkozás közül is.

A szombati programról Mányi Rebeka, KP-s diákunk készített beszámolót:

"A 2018/9-es tanév téli félévének utolsó KP szombatján a hagyományokhoz híven egy középiskolás diákoknak szánt pályaorientációs előadáson vehettünk részt.

Szokás szerint megrendezésre került a szombati előadás előtti KáPéntek is, amely számomra most különösen meghatározó volt, hiszen ez volt az első alkalom, hogy részt vettem rajta. Kicsit félve mentem oda, hiszen alig volt 3-4 ember, akit ismertem. Ennek ellenére szombaton már felhőtlenül beszélgettem a legtöbb társammal. Ez köszönhető az esti ismerkedős- és társasjátékoknak, illetve a filmnézés alatti beszélgetéseknek. Különösen tetszett, hogy ebbe a szervezők is bekapcsolódtak.

A szombati nap fáradtan kezdődött, hiszen előző este sokáig kártyáztunk és beszélgettünk még. Az első előadást Veres Edit tartotta, aki a diplomán túli elhelyezkedési és kereseti lehetőségekről beszélt nekünk. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte, amelyben nekem különösen tetszettek a moderátor, Kilényi Márk kérdései és az azokra adott személyes válaszok. Ezáltal elérhetőbbnek tűntek az általuk már teljesített célok, és az út, amely még ránk vár.

A pizzaebédet követően nyolcféle pályaorientációs szekcióbeszélgetésen, illetve a döntésünket segítő tréningeken és önismereti beszélgetéseken nyílt lehetőségünk részt venni. Ezek közül én egy jogi és egy nemzetközi tanulmányok témájú szekcióbeszélgetést választottam, hiszen ezek érdekeltek a legjobban. Őszintén szólva, úgy jöttem KP-szombatra, hogy jogász szeretnék lenni, és a beszélgetés megerősített ebben. Tetszett, hogy külön hangsúlyt fektettek a tévhitek eloszlatására, így egy reálisabb képet kaphattunk a jogi tanulmányokról. Örülök, hogy a nemzetközi tanulmányokról szóló beszélgetésen is részt vettem, mert így körvonalazódott bennem, hogy mit is takar ez pontosan, sőt, még el is gondolkoztam az ez irányba való továbbtanuláson.

A délután második felében az „Iránytű a pályaorientációhoz” című beszélgetésen vettem részt, ahol némi ismerkedés után feltehettük a továbbtanulással kapcsolatos kérdéseinket, amelyek legtöbbjére választ is kaptunk, illetve beszélhettünk az ezzel kapcsolatos félelmeinkről. Ezt követően Donald Super munkaérték kérdőívét töltöttük ki. Érdekes volt számomra, hiszen a kérdések alapján megállapítható volt a három, számunkra legfontosabb érték a munkavállalást illetően. Ezt 3 fős csoportokban beszéltük meg, amelynek során ajánlhattunk egy szakmát a társainknak. A mi csoportunkban ez különösen jól sikerült, hiszen mindenki „álomszakmájára” ráhibáztunk. A program során boldogan vettem észre, hogy egyre felhőtlenebbül tudok beszélgetni, olyanokkal is, akikkel esetleg aznap találkoztam először.

Délután négy órakor szomorúan vettem tudomásul, hogy a program véget ért, nagyon szívesen maradtam volna még beszélgetni a régi és új barátokkal.
Mindent összevetve, a kezdeti félelmek ellenére egyáltalán nem bántam meg, hogy mind a pénteki, mind a szombati programon részt vettem. Ez volt az első ilyen alkalom, de minden bizonnyal nem az utolsó!"

Mányi Rebeka
Debreceni Ady Endre Gimnázium