Olvasási idő: 3 perc

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Őszi Akadémiájának keretében Magyarország és Ukrajna kapcsolatrendszerének többszempontú elemzését valósítottuk meg, melynek keretében geopolitikai, gazdasági és diplomáciai dimenziót egyaránt vizsgáltunk.

A pénteki nap bemutatkozó és ismerkedő programokkal telt, melyet egy nemzetközi kvízzel zártunk le. A vacsora során – egyfajta előételként - kötetlen beszélgetés keretében oktatóink és vendégelőadónk meghozták a hallgatók étvágyát az őszi akadémia témája iránt. Már a vacsora közben betekintést nyerhettek a résztvevők a mai Kárpátalja területeire jellemző konfliktusokba, problémákba és nehézségekbe, Dobsa István személyes, kézzelfogható történetein és tapasztalatain keresztül.

A témakör feldolgozása a szombati nap folyamán interaktív előadások és foglalkozások keretében zajlott, ahol a tudásközvetítés és a közös információfeldolgozás egyaránt jelentős szerepet kapott. Még ebéd közben is bővíthette a csoport ismereteit – mégpedig a Business Diplomacy világában – Huub Ruëlnek, az MCC visiting fellowjának és Kiss Rajmundnak, a Diplomáciai Műhely vezetőjének a kalauzolásában. A szombati nap folyamán, a délutáni órákban egy városnéző sétát tettünk, megismerkedtünk Győr történelmének és városfejlődésének főbb állomásaival, sőt legendáival is, majd a mai Kárpátalja területén született Munkácsy Mihály alkotásait tartalmazó Munkácsy Győrben – Válogatás a Pákh-Gyűjteményből kiállítást tekinthettük meg az elsők között részletes tárlatvezetés keretében.

A vasárnapi napon szimulációs játék keretein belül kaphattak betekintést a hallgatók a nemzetközi tárgyalásokon való részvételbe, a nemzetközi konfliktusok megoldásába és kezelésébe.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Őszi Akadémiájának tizenkilenc részt vevő hallgatója öt egyetemi városból érkezett, Győrből (2 fő), Pécsről (6 fő), Szegedről (4 fő), Debrecenből (4 fő) és Budapestről (3 fő). A résztvevők aktivitása, érdeklődése és kérdőív keretében adott visszajelzése alapján egy hasznos és kellemes hétvégét tölthettek a találkozások városában, Győrben.

A programfüzet itt érhető el.