Olvasási idő: 3 perc

A Jogi Iskola 2021. november 5-7. között tartotta Őszi Akadémiáját az MCC Győri Képzési Központjában. A hétvége fő témája a Bántalmazás az iskolában, zaklatás a világhálón volt.

Az „iskolai bántalmazás” és „online zaklatás” körüli fogalmi zavarban egyre nehezebb kiigazodni, különös tekintettel arra, hogy a közösségi média egyre több és több eszközt ad az emberek, különösen a diákok kezébe, hogy mások alapvető jogait és emberi méltóságát bántó, zaklató, fenyegető, megfélemlítő jellegű tartalmakkal megsértsék, amelyhez természetesen hozzáadódnak az offline elkövetett hasonló magatartások is. Az Akadémia programjában elsőként az „iskolai bántalmazás” különféle jogi megközelítéseiről és annak a nemzetközi, különösen európai emberijog-védelmi rendszerekhez való kapcsolódásáról beszélt először Rafael Quintero-Godinez, az MCC vendégkutatója.

Ezt követően Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője és Monori Zsuzsanna az NHMM Médiatudományi Intézetének munkatársa járták körbe a kérdést interaktív kerekasztal keretében alkotmányjogi, polgári jogi, büntetőjogi, és médiajogi megközelítéseken keresztül az európai és alapvetően pedig a nemzeti jog tükrében. A kerekasztalt Hegedűs Anna, a Jogi Iskola hallgatója moderálta.

Az Őszi Akadémia résztvevői öt városból – Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Budapest – érkező hallgatók voltak, akik számára az Akadémia programja városismereti és közösségépítésre alkalmas események mellett kulturális, illetve szakmai programokat tartalmazott. Utóbbiak között említhető az iskolai bántalmazással kapcsolatos emberi jogi játék, illetve egy témába vágó magyar film („Remélem legközelebb sikerül meghalnod”) megtekintése, amelyet követően Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskola vezetője és Ratkai Dániel, a Jogi Iskola hallgatója vezetésével kreatív feladatokon keresztül értékelték a diákok a filmben felvetett jogi problémákat és ezekhez kapcsolódó társadalmi jelenségeket.

Az Akadémia záró szakmai programja pedig egy második interaktív kerekasztal-beszélgetés volt, amelynek témája az iskolai bántalmazás testközeli kezelési lehetőségei voltak. A beszélgetésen olyan pszichológus, jogász és mediátor szakértők vettek részt, akik a gyakorlatban számos konkrét ügyben hatékonyan mediáltak ilyen problémák esetén, és rá tudtak világítani a rendszer hiányosságaira, illetve a resztoratív és mediatív szemlélet hozzáadott értékére. Az MCC Mindset Pszichológia Iskola munkatársaként Szőnyi Lídia, míg a Közép-európai Mediációs Intézet (KEMI) részéről Németh Zoltán, igazgató és Szeghyné Gurin Eszter szociálpedagógus és mediátor vettek részt, Heincz Barnabás, a Jogi Iskola hallgatójának moderálása mellett.

A programfüzet itt érhető el.