Olvasási idő: 5 perc

2020. március 21-én megtartottuk az első online KP szombatot környezetvédelem témában.

A megszokott budapesti nagyrendezvény helyett online formában tartottuk meg a márciusi KP szombatot. 21-én 10:00 órától Dr. Kövér László (egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék) „Globális problémák a globális klímaváltozás tükrében - avagy mit tehetünk saját magunk megmentéséért?” című élőben streamelt előadását követte közel 140 KáPés diákunk. 

Ezt követően Litkei Máté (MCC, kutatási munkatárs, környezetgazdálkodási mérnök) "Ki a felelős környezetünk állapotáért?" címmel tartott online szimulációs workshopot, melynek során egy háromoldalú egyeztetést idéztek meg, ahol az állami, a gazdasági és a lakossági fél képviselői próbáltak közös nevezőre jutni egy konkrét környezetvédelmi eset kapcsán.

A szombati napot megelőző héten folyamatosan osztottunk meg anyagokat diákjainkkal. Előadóinkkal egyeztetve online formátumban, olvasmányok, cikkek és videók segítségével nyújtottunk betekintést az elmaradó előadások, workshopok témáiba.

A képzési nap témái a következők voltak:

Kövér László - „Dolmányos városhódítók - A dolmányos varjú urbanizációja - okok, következmények, problémák és azok megoldásai”
Korn Anita (szabadúszó televíziós főszerkesztő, vlogger, a fenntartható divattal és életmóddal foglalkozó Ruhastory oldal alapítója) - „Hogyan lehet tudatos a gardróbom?”
Litkei Máté János (MCC, kutatási munkatárs, környezetgazdálkodási mérnök) - „Ki a felelős környezetünk állapotáért?”
Jakab Flóra (amatőr természetfotós, az Állatorvostudományi Egyetem ötödéves hallgatója)- „Flóra Faunája, avagy miből lesz a természetfotós?”
Lohász Cili (geográfus, pedagógus, integrál pszichológia szaktanácsadó, energia szakértő)- „Zero és zöld energia a hétköznapokban”
Merza Péter (természetvédelmi mérnök, Humusz Egyesület oktatási tevékenységért felelős munkatársa) - „Teljes élet - nulla hulladék”

A Középiskolás Program tagjai a belépést követően a moodle rendszer Tudástárában érhetik el a különböző tananyagokat, videókat, feladatokat. Első digitális KP szombatunkról Váraljai Bori, KáPés diákunk készített beszámolót.

"Az év harmadik, márciusi 21-i KP Szombatja minden értelemben rendhagyónak számított, mivel a járványügyi megelőző intézkedések nem adtak lehetőséget arra, hogy a megszokott módon folyhassanak a budapesti Collegiumban a szombati események. Ez mind a szervezőktől, mind az előadóktól, valamint a diákoktól is nagyfokú rugalmasságot igényelt, de sikerült az akadályokat és nehézségeket leküzdeni. Ez a típusú flexibilitás is az MCC erényei közé tartozik.

A képzési nap témája: tudatossággal a környezetünkért. A programsorozat 10 órakor kezdődött, Dr. Kövér László „Globális problémák a globális klímaváltozás tükrében – avagy mit tehetünk saját magunk megmentéséért?” című, streamelt előadásával. A klímaváltozás jelenségéről, természetéről, megítéléséről és okairól hallottuk beszélni, eloszlatva számos közkeletű mítoszt a témával kapcsolatban.

A szokásos délutáni workshopok is speciális módon zajlottak. Litkei Máté tizenöt fő számára szervezett szimulációs játékot, melynek során egy videókonferencia keretei között nyílt lehetőségünk állami, vállalati és civil nézőpontból megvizsgálni egy fiktív környezetvédelmi problémát. Aki nem ezen a workshopon vett részt, annak a Tudástárba feltöltött anyagok megismerése után feladatleadásra van/volt lehetősége a szombati nap teljesítéséhez. Ilyesformán „közvetett” előadóink voltak: Korn Anita, Jakab Flóra, Lohász Cili és Merza Péter. Nekik köszönhetjük a feltöltött tudásanyagot.

Úgy gondolom, mindenki számára tanulságos volt ez a képzési nap, mely sikerességének egyik kulcsa volt, hogy a programvezetők folyamatosan tartották a kapcsolatot a diákokkal. Jól működött a kommunikáció a szervezési fázistól kezdve a lebonyolítás ideje alatt mindvégig. Természetesen semmi sem képes helyettesíteni a személyes találkozást vagy a KáPénteki programokat, de érdekes volt megtapasztalni, hogyan lehet egy majd’ százötven fős rendezvényt online, gördülékenyen levezetni. Ennek ellenére remélem, nemsokára újra lehetőségünkben áll majd személyesen is találkozni!"

Váraljai Bori, Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium

Fotó: Gyurkovits Tamás (MCC)