Olvasási idő: 2 perc

Stílus vagy divat? – kérdezte Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó „A stílusos megjelenés alapjai- Irányzatok a hétköznapokban és a politika világában” címmel tartott előadásának legelején az MCC debreceni képzési központjában.

Az alapkérdésre azonnal meg is kaptuk a választ: a stílus, hiszen az fontosabb, mint a divat. „A divat percről percre változó, rajtunk kívülálló, irányított dolog. A stílusunk mi magunk vagyunk, mi magunk alakítjuk. Az önismeret a jó stílus alapja. Megismerni magam, elfogadni magam, és annak alapján öltözködni, amilyen vagyok, nem annak alapján, amilyen lenni szeretnék.” - magyarázta vendégünk. A jó stílus kialakítása szükségszerűen az összkép és a kifinomultság keresésével jár együtt.

Ezen kulcskérdések tisztázását követően a fast fashion, a stílusirányzatok, az öltözködés, divattervezők kerültek górcső alá, de egy egészen sajátos világba is bepillantást nyertünk: a stílus és a politika viszonyába.

A politikában az öltözködés és a stílus nem csupán személyes preferencia kérdése, hanem fontos része a hivatalos protokollnak is. Példaként említette a brit királyi családot, ahol még a ruházat is üzenetet közvetít a külvilág felé. Az elhunyt II. Erzsébet például a kalapjával és táskájával jelezte, hogy milyen hosszan tervez beszélgetni az adott személlyel. Ugyancsak fontos diplomáciai szerepe van az öltözködésnek az amerikai elnöki adminisztrációban is, de így van ez a keleti világ politikai vezetőinek öltözködését illetően is.  Oroszország és Kína vezetői ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek saját ruházatuk általi kommunikációra. A megjelenésük átgondoltan, stratégiai szempontból történik, és hozzájárul az adott politikai vezető hitelességéhez és tekintélyéhez.