Olvasási idő: 2 perc

A problémaközpontú gondolkodás állt az idei Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) középpontjában. A döntőt 32 csapat részvételével a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában tartották, a megmérettetésen mintegy 100 középiskolás diák vett részt.

A döntő előtt 3 fordulóban mérték össze erejüket a versenyzők, a kezdeti több, mint 200 csapatból a döntőt megelőző regionális fordulóba 96, a döntőbe pedig a legjobb 32 csapat jutott be. Az egész ország területéről jelentkeztek csapatok a versenyre, és a döntőben is minden régió képviseltette magát. A diákoknak egy történelmi esetet kellett megoldani, melynek során a lexikális tudásukat és problémamegoldási készségeiket kombináltan kellett használniuk.

Az eset megoldására 120 óra állt a versenyzők rendelkezésére, a munkáikat egy prezentációban kellett összefoglalniuk, melyet a verseny napján egy szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk. A prezentációt követően egy 5 perces kérdés-felelet következett, melyben a zsűri felmérte, hogy a csapatok mennyire mélyen látják át az összefügéseket és hogy mennyire megalapozott a megoldásuk.

A 32 csapat 4 divízióba osztva versenyzett. A 4 divízió győztese továbbjutott a nagydöntőbe, ahol újfent prezentálták megoldásukat. A zsűri ebből a 4 csapatból választotta ki a győztest, amely idén a Gordiusz csapat lett a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumból. A csapat tagjai Dervalics Máté, Farkas Pál és Kozsán Balázs. Felkészítő tanáruk Kozma Éva. A második helyezett a Panyigaiak fantázianevű csapat lett a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumból. A Panyigaiak csapat tagjai volt Sinka Gergely, Besenyi Gyula és Oláh András, felkészítő tanáruk Tóth Marianna. A harmadik helyezett az Őszintén, most nem tök mindegy?  lett a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumból. A csapat tagjai Hidasi Ákos, Nagy Bence és Takács Benedek, felkészítő tanáruk Figura Magdolna.