Olvasási idő: 4 perc

Temesvári diákjaink beszámolója a márciusi KP Szombatról

"Mint friss KáPésoknak ez volt a második KP-hétvégénk, az előző alkalommal a kolozsvári részvételre tettük le a voksunkat. Temesváriakként elhatároztuk, hogy márciusban a budapestin veszünk részt a sokszínű és izgalmas programfelhozatal miatt.

A KáPénteki program 19:00 órakor vette kezdetét, amely során mindenkinek lehetősége adódott a bemutatkozásra. Ezt követően sor került a játékestre, amelyet az önkéntes jelentkezők vezettek le. A KáPénteken hozzávetőleg 50-en vettünk részt, ezért a csapatot két részre osztották és jégtörő játékokat játszottunk, mint például az Én székem vagy a 2 igaz és 1 hamis állítás. Az est fénypontját a zenekvíz jelentette, mely során több 4-6 fős csapatra oszolva volt lehetőségünk zenei ismeretünk bizonyítására. A zenekvíz után választhattunk a Just dance nevű táncos program és a társasjátékok közül. Végül a pénteki nap kellemes beszélgetésekkel zárult.

A szombat reggelt finom péksüteménnyel indítottuk, ami feltöltötte energiával a csipet csapatot, majd kezdetét vette a meghívottak előadása, s ezzel elindult a képzési nap. Az első előadó dr. Lovászy László volt, aki az ENSZ emberi jogi szakértője. Rendkívül fontos információkat közölt velünk, összehasonlította a múlt és jelen demográfiai adatait. Elemzéseiből kiderült, hogy az európai országok népessége rohamosan csökken, ennek ellenére, az ázsiai országoké pedig soha nem látott mértékben növekszik. Megtudtuk azt is, hogy Magyarországon a közeljövőben, hozzávetőleg minden harmadik állampolgárból egy fő 60 éven felüli lesz. Dr. Lovászy úr előadását egy ízletes ebéd követte pizza formájában.

A délutáni program dr. Kovács Norbert a 3D-s nyomtatásról és additív technológiákról szóló bemutatójával folytatódott, amelyet követően Botos Csaba bevezetett minket a mesterséges intelligencia rejtelmeibe. Mindkét bemutató remek lehetőséget nyújtott számunkra a legújabb technológiai vívmányok megismerésére. Személyesen láthattuk, hogyan nyomtat és működik egy 3D-s nyomtató, illetve hogyan képes megszabott keretek között önmagát fejleszteni a mesterséges intelligencia.

A képzést Csathó Ábel és csapata találmányának a bemutatása zárta. Az új találmány nem más, mint a GlovEye nevű olvasókesztyű, amely egy magyar fejlesztésű eszköz. A GlovEye az olvasni vágyó látássérülteknek és vakoknak kulcsfontosságú találmány, mivel a használata egyszerű és sokszorosan megkönnyíti a látássérültek mindennapi igényeit. Ami még határozottan a GlovEye mellett szól, az egyértelműen az ára. Minden vak- és gyengén látó számára elérhetővé szeretnék tenni, és az eddigi találmányok áraihoz viszonyítva a GlovEye hozzávetőleg tízszer olcsóbb lesz.

Az élményekben gazdag programok mellett kiváló és egyedi társaságot ismerhettünk meg. Mindez hozzájárult egy felejthetetlen KáPé-hétvége kimeneteléhez. Őszintén állíthatjuk, hogy teljes mértékben megérte a 2*6 órás utat megtenni, sőt még egyszer ennyit is simán utaztunk volna e remek időtöltés érdekében. Ezentúl meg szeretnénk köszönni a szervezőknek azt a sok segítséget, amiben mi részesültünk. Reméljük, útjaink minél hamarabb találkoznak egy újabb KáPé-hétvégén."

Harkay Gabriella
Virág Eduárd-Ferenc
Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár