Olvasási idő: 3 perc

A novemberi e-KáPé szombat alaposan kivesézte országunk politikai állapotát, és az államelnök-választás jelenlegi helyzetét, az idei jelöltek programját.

"Politika. Mindenki másként gondol erre a témára. Egyeseket felvillanyoz, míg másokat kevésbé érint meg. Engem személy szerint eddig nem igazán érdekelt. A novemberi e-KáPé szombat azonban alaposan kivesézte országunk politikai állapotát, és az államelnök-választás jelenlegi helyzetét, az idei választás jelöltjeit, programjukat és kampánystratégiájukat.

A képzési napot Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatójának információdús előadásával kezdtük, melyen különböző politikai fogalmak értelmezéséről szóló közvélemény kutatásának érdekes eredményein gondolkodhattunk el. Meglepő, hiszen nem gondolnánk, hogy a román nemzetiségű polgárok és a romániai magyarok mennyire másképp gondolnak a demokráciára, a korrupcióra, vagy, hogy hogyan értékelik az ország fejlettségét, hogyan viszonyítják Romániát a többi országhoz.

Ahogy haladtunk az előadás folyamán, egyre jobban beláthattunk a politikai döntések, gazdasági helyzetek, korrupciós megítélések mögé, amelyek szintén okoztak számunkra meglepetéseket. Az elméleti percepciók alapos kivesézése után rátértünk az államfő személyére és feladatkörére. Török Ferenc, doktorandusz és a Sapientia EMTE egyetemi oktatójának bemutatója által közelebb kerültünk az idei választások jelöltjeihez, megismertük az elveket és a pártokat, melyeket képviselnek. Nem is kívánhattam volna egy ennél érdekesebb gyorstalpalót! Sőt, hogy még érthetőbbé váljon a jelenlegi kampány-helyzet és az államelnök nyilvános beszédének szerepe, a jelöltek személyébe belebújva kampánybeszédet tarthattunk.

Az e-KáPé szombatot Antal Géza, ifjúsági szervezeti vezető zárta egy élménydús és izgalmas műhelymunkával. Alkalmunk adódott szembesülni azzal, hogy egy kampány mennyi fáradalmas munkával és energiával jár. Mesélt nekünk a kreativitás fontosságáról és arról, hogy melyek a legfontosabb alapelvek amelyeket figyelembe kell venni egy politikai személy márkázásánál. Ezek után mi is kipróbálhattuk ezeket a stratégiákat és megalkottuk egy-egy képzeletbeli kandidátus személyiségét, plakátot szerkesztettünk számára, illetve rövid mozgósító videóban próbáltuk megfogalmazni a szavazási lehetőségeink kihasználásának fontosságát.

Biztosan állíthatom egy ilyen rendezvény után, hogy ezen az e-KáPé szombaton tudásom jelentősen bővült és nem csak újakat tanultam, hanem érdeklődésem is feltámadt a politika iránt, amire igazán nem számítottam. Természetesen a hangulat is a hozta a megszokott formáját, nagyon jól éreztük magunkat és nagyon jó csapat verődött össze erre a képzésnapra is. Ezt nevezik úgy, hogy „összekötni kellemeset a hasznossal”. "

 Mikó Ágnes Anna
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

 Fotókat készítette: Serar Szabolcs és Likker Erika Zsuzsanna