Olvasási idő: 4 perc

110 diák részvételével, sokszínű programokkal zajlott le a tanév 3. KP szombatja. November 17-ei képzési napunkra Kőszegtől Nyíregyházáig az ország minden pontjáról, a határon túlról, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek középiskolás diákok. A délelőtt folyamán Dr. Gallai Sándor, politológus, közgazdász, habilitált egyetemi docens, a BCE Politikatudományi Intézet igazgatója tartott előadást "A politikatudomány védelmében" címmel. A plenáris előadást pedig színes délutáni programkínálat követte.

Két egész délutános programmal készültünk, a Kontraszt Műhely I. világháborús drámapedagógiai workshopjával, valamint az Angloville nyelvi sziget angol nyelvi tréningjével. Az előbbi résztvevői egy fiatal fiú és családja életét megelevenítve dolgozták fel, milyen hatással volt az egyén életére a háború. Megtapasztalták, milyen volt jegyrendszer által élelmiszerhez jutni, a feketepiacon árulni, vagy alkalmi munkákat vállalni a boldogulás érdekében. Az Angloville tréningjén a résztvevők kiscsoportban, angol anyanyelvi trénerek segítségével fejleszthették nyelvtudásukat.

Azok, akik a délelőtti előadáson felmerült témákat, valamint ezek jogi vonatkozásait szerették volna mélyebben megismerni, kiscsoportos, interaktív műhelymunkákon vehettek részt az MCC Jog szakirányos hallgatóinak vezetésével. A műhelyfoglalkozásokat követően a résztvevők újabb két program közül választhattak: az irodalom kedvelői Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas írókkal beszélgethettek, a problémamegoldás szerelmesei pedig az esettanulmány-megoldás módszertanával foglalkozó Case Solvers workshopján vehettek részt, ahol Brandenburgi Albert porosz herceg bőrébe bújva oldhattak meg történelmi-politikai dilemmát.

A szombati programról Mogyin Mira, KP-s diákunk készített beszámolót:

"Még csak pár hete jelentkeztem az MCC Középiskolás Programjába, így a novemberi volt az első KP-s hétvégém. Pénteken a Sziklakórházat látogattuk meg, majd tettünk egy sétát a Budai vár felé, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Dunára és az Országházra.
Este egy nagyon jó társaság gyűlt össze, késő estig társasoztunk és beszélgettünk, illetve volt lehetőségünk néptáncolni is.

Szombaton Dr. Gallai Sándor politikatudományról szóló előadását hallgattuk meg, amit nagyon érdekesnek találtam. Volt szó a politikus és a politológus különbségéről, különböző államformákról és államelméletekről.

Délután a Kontraszt Műhely I. világháborús drámapedagógiai workshopján vettem részt, amelyen sok izgalmas feladat által megismerhettük az I. világháború családokra gyakorolt hatását. Különböző szituációkban próbálhattam ki magam, az egyik feladatban még egy orosz katonát is eljátszhattam. Eddig nem volt számomra ismert a drámapedagógia, eleinte kicsit féltem is tőle, mivel nem vagyok színjátszáshoz szokva. Ennek ellenére pozitív csalódás ért, nagyon jól éreztem magam a foglalkozás alatt.

Összességében egy pozitív élmény volt a hétvége számomra. Sok új, érdekes embert ismertem meg, valamint hasznos dolgokat tanultam, miközben nagyon jól szórakoztam."

Mogyin Mira
Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium