Olvasási idő: 4 perc

Női Közéleti Vezetőképző második képzési alkalma, Menczer Tamás Tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár

 A Női Közéleti Vezetőképző második képzési alkalmára Lajosmizsén került sor. A rendezvényt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár nyitotta meg. A Prezentáció és reprezentáció: Magyarország megítélése a nemzetközi térben című kerekasztal-beszélgetést Szentgyörgyi Anna, a Női Közéleti Vezetőképző első évfolyamának alumnája moderálta.

 A kötetlen, interaktív beszélgetés alatt a résztvevők többek között betekintést nyerhettek a reprezentációval járó kihívások és sikerek témakörébe. Szó esett a vezetői szerep- és felelősségvállalás szakmai perspektívájáról, annak kiemelten hangsúlyos szerepéről a tájékoztatásban, valamint a Magyarország megítélését befolyásoló tényezőkről. 

Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos a Brexit: Mítosz vagy valóság címmel tartott kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg gondolatait. A beszélgetést Zelenák Fruzsina, a Női Közéleti Vezetőképző jelenlegi résztvevője moderálta. A kellemes, érdemi eszmecsere révén a jelenlevők betekintést nyertek a nemzetközi színtéren is aktuális gazdaságpolitikai, Brexit-tel kapcsolatos problémákba és azok lehetséges következményeibe. 

A lajosmizsei képzési hétvégén prof. dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója Női vezetői jövőkép(ek) a jövőképesség skáláján címmel adott elő. Az előadás első felében a hallgatók és a vendégek egyebek mellett a vezetői készségek fejlesztéséről, valamint a vezetői magatartást, attitűdöt meghatározó tényezőkről, folyamatokról tudhattak meg többet. Előadásának második felében egy kötetlen beszélgetés keretében kerültek megvitatásra a témával kapcsolatos kérdések

 Az ebédet követően prof. Stephen Perkins, a londoni Metropolitan Egyetem professor emeritusa a munkaerőpiacon jelentkező, nemekhez kötődő fizetéskülönbségek jelenségéről tartott előadást. A nemekhez kötődő sztereotípiák leküzdése, a bérszakadék mérsékelésének lehetőségei, továbbá a nők döntéshozatali folyamatban való részvételének jelentőségéről is fontos gondolatok hangzottak el. 

 A képzés szombati napját dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és önkormányzati képviselő koronázta meg előadásával. Szó volt a globális felmelegedésről, az aszteroidákról és a magyar űrkutatás jeles személyiségeiről. Mindemellett a női vezetői készségekről, a magánszféra és a szakmai élet közötti egyensúly megtartásáról is párbeszédet folytattak az ott levők.

 A képzés utolsó napján Norman Gray, az amerikai Quinnipiac Egyetem Innovációs és Vállalkozási Központ és a Vanessa Research vezetője tartott előadást Entrepeneurship is the glass ceiling breaker for women in the workforce? címmel. A résztvevők a vállalkozói, üzleti modellek implementációs folyamatáról, a női vezetői szerepek sztereotípiáiról és azok vállalkozói szférában való feloldásáról tudhattak meg többet. 

 Album: Gyurkovits Tamás, MCC