Olvasási idő: 2 perc

Rendhagyó, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón vehettek részt a szombathelyi MCC képzési központ nyilvános rendezvényére ellátogató vendégek.

A délután első felében az érdeklődők a 2022. októberében bemutatott Blokád című filmet tekinthették meg. Ezt követően a film készítésének körülményeiről, a forgatás nehézségeiről és felemelő pillanatiról kérdezte Köbli Norbertet, a film forgatókönyvíróját, az MCC Story Lab vezetőjét és ifj. Vidnyánszky Attilát, a filmbéli fiatal Antall Józsefet alakító színművészt Nagy Gergely, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium végzős, színészi pályára készülő diákja.

A film elkészítésének ötletével kapcsolatban Köbli Norbert elmondta, fontosnak tartotta, hogy olyan témát találjon, ami sokakat érint, ugyanakkor ezidáig nem került feldolgozásra. Úgy gondolta, hogy a taxisblokád egy ország számára jelentett traumát, mégsem került „kibeszélésre” – erre tett hát kísérletet a filmötlet kidolgozása során. A forgatókönyvíró elmondta, volt benne félelem, hogy a kutatás során csontvázak kezdenek majd kidőlni a szekrényekből, de legnagyobb megnyugvására nem kellett csalódnia a témában. A munka végeztével csak megerősödött a hite Antall Józseffel kapcsolatban.

Ifj. Vidnyászky Attila szerint kiemelt felelősséget ró egy színészre, amikor történelmi személyiséget kell megformálnia a színpadon vagy a filmvásznon. Antall József belülről vezérelt személyisége azonban jól passzolt a művész saját személyiségéhez, így a hitelesség garantált volt.

A forgatás során több jelenetet is a valós helyszíneken forgatott a stáb, így például kulcsjelenet zajlott Göncz Árpád egykori irodájában és a Kossuth téren is. A hidakon való forgatásra azonban nem kaptak engedélyt, így szükséges volt némi technikai bravúr bevetésére is.

A film alkotói úgy érzik, hogy sikerült valóra váltani azt a célt, amelyet kitűztek, hiszen egy fontos, ám feldolgozatlan drámát tudtak hitelesen vászonra vinni.