Olvasási idő: 3 perc

Mi is az a mesterséges intelligencia (AI)? Kivonható-e az egyenletből az emberi tényező, ha AI-ról beszélünk? Hogyan manipulálnak minket a közösségi oldalak és más platformok? A témával kapcsolatban a Huawei párizsi kutatóközpontjának egyik vezető tudósa, Európa egyik legkiemelkedőbb kutatója, Kégl Balázs osztotta meg gondolatait a Tanuláskutató Intézet rendezvényén.

Ha nem fizetsz érte, te vagy a termék

A Facebook (és egyéb portálok) az AI algoritmusok által pontosan meg tudja határozni, mi az a tartalom, amely képes a 4 milliárd felhasználóját a platformon tartani. A mesterséges intelligencia az, amely lehetővé teszi, hogy a böngészési előzményeik, „kattintásaik” révén a felhasználókról mintát alkossanak, a kapott adatokat felhasználva, a megfelelő tartalom megjelenítésével pedig hatást gyakoroljanak rájuk – magyarázta Kégl Balázs az MCC égisze alatt működő Tanuláskutató Intézet rendezvényén.

A szakértő szerint ugyan adott egy technológia, amely alapvetően minket szeretne kontrollálni, azonban mi is felhasználhatjuk arra, hogy saját magunkon dolgozzunk. Böngészési előzményeink, a világhálón megtekintett tartalmaink irányt mutathatnak számunkra az önfejlesztés terén is.

Az AI és az emberi tényező

Mivel keveset tudunk az AI-elméletről, így a területen dolgozó szakemberek inkább ez eddig elért gyakorlati eredményekre támaszkodnak, és használják fel jelenlegi kutatásaikhoz. A mesterséges intelligencia algoritmusokkal (neurális hálókkal) dolgozik, amelyek nagyon jól skálázódnak: minél több számítógépre minél több adat kerül, annál jobb lesz az algoritmus, például a gépi fordítás esetében – fejtette ki Kégl Balázs, akivel Setényi János, a Tanuláskutató Intézet igazgatója beszélgetett.

A Huawei párizsi kutatóközpontjának vezető tudósa arról is beszélt, hogy az AI egy rendkívül költséges kutatási terület: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása, ezért csak a nagy, nemzetközi IT cégek – mint a Facebook, Google, Microsoft vagy OpenAI – képesek efféle fejlesztéseket megvalósítani.  A világon körülbelül 10000 AI kutató létezik, és közel egytizedük a Google-nél dolgozik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mesterséges intelligencia nem függetleníthető teljesen az emberi tényezőtől: az algoritmusok létrehozásához mindig kell egy bemenet (prompt), valamint szűrés/tesztelés, amelyekért az úgynevezett prompt engineer felel – emelte ki a Kégl Balázs, aki hozzátette: remek lehetőség ez akár a jövő generáció számára is.