Olvasási idő: 2 perc

Közel 600 diák jelentkezett a júniusi felvételi időszakban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény erdélyi Középiskolás Programjába (e-KP) és a Kolozsvári Egyetemi Programjába (KEP).

A szeptembertől több erdélyi városban is működő erdélyi Középiskolás Programba várakozásokat felülmúló érdeklődő jelentkezett. A középiskolásokat megszólító programba a június 13-án zárult felvételi időszakban 522-en jelentkeztek, így a már programban lévő diákokkal együtt több mint 700-an kezdhetik meg szeptemberben a tanulmányaikat a képzési központokban. Az erdélyi Középiskolás Program a sikeres továbbtanulásra készíti fel a diákokat, akik ingyenes online kurzusokon például modern kori történelmet, közgazdaságtant, vagy pszichológiát tanulhatnak és íráskészségüket is fejleszthetik. A képzés része a havonta rendezett személyes készségfejlesztő nap is, de a diákok számára téli és nyári táborokat, tanulmányi kirándulásokat is szervez az MCC.

A Kolozsvári Egyetemi Program szeniorképzésébe rekordszámú (73) pályázó jelentkezett, akik ősszel már a második egyetemi évüket kezdik el. A KEP kétéves időtartamú tehetségprogram, amelyben közösségbe szerveződhetnek a humán és a reál tudományok tehetséges hallgatói, akik különböző szakmai projektekhez is csatlakozhatnak. A sikeresen felvételizők térítésmentesen képezhetik magukat, és igényelhetnek szállást az intézmény bentlakásában.

Erdélyben az általános iskolásokat foglalkoztató Fiatal Tehetség Programban (FIT) is lehet tanulni, erre augusztus 30-ig lehet jelentkezni a fit.mcc.hu oldalon.

Az MCC budapesti központú, 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, közösségi célokat szolgáló képzéseket Az MCC idén októbertől 14 magyarországi helyszínen lesz jelen képzéseivel és összesen 23 magyarok lakta településen a Kárpát-medencében. Célja, hogy néhány éven belül 35 városban gondozza a tehetséges magyar fiatalokat.

További információ az erdélyi Középiskolás Programról és a Kolozsvári Egyetemi Programról