Olvasási idő: 2 perc

A Klímapolitikai Intézet (KPI) és a Mi Otthonunk, Mi Bolygónk Környezetvédelmi Alapítvány a zöld civil társadalom szerepéről szóló konferenciát szervezett 2022. november 24-én, Budapesten. A „Zöld mozgalmak színárnyalatai” elnevezésű eseményen különböző társadalmi szervezetek mutatkoztak be egymásnak, valamint nyolc ország képviselőinek részvételével szakmai beszélgetések várták az érdeklődőket.

A konferencia megnyitóján elhangzott, hogy a környezet- és klímavédelmi kérdésekben az eltérő vélemények ütköztetése és a konszenzus megtalálása egyaránt fontos. A helyi és a nemzeteken átívelő együttműködések egyformán szükségesek a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezért kisebb helyi és regionális egyesületek, alapítványok, valamint nagyobb, globális NGO-k is részt vettek a hagyományteremtő szándékkal életre hívott tanácskozáson.

A Mathias Corvinus Collegiumhoz tartozó Klímapolitikai Intézet igazgatója az eseményen bejelentette: még idén egy olyan nemzetközi szövetség létrehozását kezdeményezik, amelynek célja, hogy a régió zöld civil szervezetei klíma- és környezetvédelmi kérdésekben képesek legyenek hatékonyan hallatni hangjukat az európai intézmények és világszervezetek legkülönbözőbb fórumain.

Litkei Máté elmondta, működésük során szembesültek azzal, hogy a kisebb zöld civil szervezeteknek nincs olyan magas szintű, közös platformjuk, amelyen keresztül részt tudnának venni az éghajlatváltozással kapcsolatos, nemzetközi diskurzus alakításában, kezdeményezésükkel ennek hiányát akarják most pótolni.

A klímaváltozás sokkal inkább össze kellene, hogy kösse, mintsem el kellene, hogy válassza egymástól a civil társadalom képviselőit, ezért fontos a közös fellépés lehetőségének kiépítése. A nemzetközi párbeszéd ösztönzése a Mathias Corvinus Collegium stratégiai elképzeléseihez is illeszkedik. Az alapítvány e célból az elmúlt hetekben nyitotta meg legújabb központját Brüsszelben.