Olvasási idő: 4 perc

Háromnapos brüsszeli tanulmányi úton vett részt az MCC Jogi Iskola hallgatói csoportja november 7. és 9. között. A látogatás célja az európai uniós intézmények, a Brüsszelben működő civil egyesületek és nemzetközi szervezetek működésének megismerése és a nemzeti alkotmányos és kulturális értékek európai integrációban játszott szerepének megismerése volt.

Az első nap a diákokat Magyarország Európai Unió melletti képviseletén dr. Ódor Bálint állandó képviselő, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet fogadta. Nagykövet úr a vele folytatott beszélgetés során betekintést nyújtott az intézmény működésébe és a jogalkotási eljárásokban játszott szerepére. A rövid előadás után a kérdéseké volt a főszerep, a kormányzat képviseletének kihívásaitól, a többi európai uniós intézménnyel való együttműködésen át a diplomata karrierig számtalan témát érintett a beszélgetés.

Ezután az MCC hamarosan megnyitó brüsszeli képviseletének igazgatója, Frank Füredi és  John O’Brien kommunikációs igazgató látta vendégül a jogi iskolásokat. Az együtt eltöltött vacsora során többek között szóba került a think tankek brüsszeli közéletben játszott szerepe és az MCC Brussels küldetése.

Az utazás második napja az Európai Parlament látogatásával kezdődött. A látogató csoportot dr. Trócsányi László parlamenti képviselő fogadta. Képviselő úr élvezetes előadásban ismertette a Parlament működését, válaszolva a képviselői munkát és az Európai Unió jelenlegi vitás ügyeit érintő kérdésekre. Külön élmény volt a joghallgatóknak, hogy az intézmény lelkét képező plenáris teremben járhattak, ahol az európai uniós egyetemi tárgyakból ismert jogszabályok születnek.

A közös európai kulturális értékekről való gondolkodást az Európai Történelem Házában tett látogatás indította meg. Az interaktív kiállítás a közös európai történelem bemutatására vállalkozott, de számos tagállami vonatkozású, köztük magyar kiállítási tárgyat tartalmaz.

Az utazás fő eseménye a Károli Gáspár Református Egyetem, az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, EPLO) és a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli irodájának közös szervezésében megvalósuló „The Role of National Constitutional Heritage in the European Integration” (A nemzeti alkotmányos örökség szerepe az európai integrációban) konferencia volt. A rendezvény megemlékezett az Aranybulla, mint a magyar közjogi gondolkodást meghatározó és  jelentős szabadságjogok biztosításáról szóló alkotmányos dokumentum kiadásának 800. évfordulójáról. Az angol-francia kétnyelvű panelbeszélgetéseken neves francia, lengyel, görög, holland és magyar professzorok, egyetemi oktatók, miniszterek és parlamenti képviselők osztották meg gondolataikat. Az első kerekasztal az európai közösség kultúrájának, hagyományainak és értékeinek jövőformáló szerepével kapcsolatos kérdéseket járta körül, a második beszélgetésben pedig arra a kérdésre keresték a választ, hogy miből áll az a közös alkotmányos örökség, amelyből a korábban felvázolt jövőképek táplálkozhatnak.

A hazautazás előtt városnézésre is lehetőség nyílt, amely Brüsszel történelmi belvárosának főbb nevezetességeit érintette.