Olvasási idő: 3 perc

Ismét a debreceni és nyíregyházi középiskolásoké volt a főszerep az MCC debreceni képzési központjában február 25-én: gyógynövényekről, problémamegoldásról, képességfejlesztésről és a színek geometriájáról is szerezhettek új ismereteket az érdeklődő fiatalok.

A program hagyományos módon délelőtti plenáris előadással kezdődött. Dr. Hajdu Zsanett biológia szakos egyetemistaként két évet töltött Bolíviában, ahol az amazóniai indiánok gyógynövényes tudását kutatta. Előadásában a latin-amerikai és Kárpát-medencei utazásai mentén bemutatta a gyógynövények hagyományos és mai modern alkalmazásának világát. Előadásából kiderült, hogy miként tesz szert tudására egy gyógyító, illetve hogyan jut el ez a tudás a kutatókhoz, és ők milyen széles palettán tudják hasznosítani ezeket az új eredményeket. A közönség betekintést nyert abba a folyamatba, melynek során gyógynövényből gyógyszer vagy étrend-kiegészítő készítmény válik. Az szakértő egy nagyon fontos, de keveset említett témát is felszínre hozott előadása során: egészségünkben, illetve gyógyulásunkban mekkora szerep juthat a hatóanyagoknak és mekkora a hozzáállásunknak, szemléletmódunknak, a kultúrának, amiben élünk, és a hitünknek.

„A probléma egy olyan helyzet, amelyben szeretnénk egy meghatározott célt elérni, de az elérés útja ismeretlen számunkra.” – kezdte gondolatait Szabó Zoltán HR-tanácsadó a délutáni workshop szekcióban.  Tapasztalatai alapján a játékok segítenek a hatékony problémamegoldás kulcselemeinek megértésében, a személyes blokkok felismerésében, miközben új megközelítésekre tanítanak meg.  Ezek megfelelő gyakorlás után természetesen a való életben is a használható tudást adnak számunkra.

A minket körülvevő, fényekkel és színekkel telített világ a mindennapok természetes tapasztalatai közé tartozik. A színek meghatározzák környezetünk atmoszféráját, szinte észrevétlenül hatnak ránk, befolyásolják a hangulatunkat. Nem csoda hát, ha hosszú időt töltünk el egy ránk jellemző színes ruhadarab kiválasztásával, vagy nehezen döntünk arról, hogy milyen színűre fessük a szobánk falait. Valóban nehéz döntésről van szó, hiszen a lehetőségeink végtelenek, ugyanis az ember többmillió felületszínt képes megkülönböztetni. Bakucz András építész, színdinamikai mérnök különböző interaktív feladatokkal és gyakorlatokkal segíttet abban a KáPés csapatnak, hogy el tudjanak igazodni ebben a színhalmazban. Ezen kívül pedig rávilágított milyen összefüggések befolyásolják a színkedvelésünket és ez hogyan változik életkorunk előrehaladtával.