Olvasási idő: 3 perc

Hogyan és miért szorul vissza fokozatosan a szabad véleménynyilvánítás Nyugat-Európában? Mik azok a mainstream neomarxista véleményirányzatok, melyek meghatározzák a nyugat-európai sajtó- és médiaáramlatokat? Kik, illetve milyen érdekcsoportok húzódnak e véleménydiktatúra mögött? Ezekre és hasonló kérdésekre kaptak választ azok, akik december 2-án ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Mick Hume brit szerző és újságíró Trigger Warning című könyvén keresztül vázolta fel a nyugat-európai vélemény- és szólásszabadság hiányát és elfojtását. A rendezvényen több, mint hatvan többségében egyetemista és középiskolás korú vendég vett részt.

Mick Hume felvezető előadásában összefoglalóan bemutatta a Nyugat – Európában tapasztalható véleménydiktatúrát, mely nagymértékben korlátozza a vélemény- és szólásszabadságot. A neomarxista áramlatok teljes mértékben leuralták a különféle média- és sajtóorgánumokat, mely következtében az ellenkező vélemények nem jutnak el a társadalom széles rétegeihez. A brit újságíró egy Voltaire idézetet alkalmazva világított rá, hogy a másik ember véleményének tiszteletben tartása alapvető emberi jog, melynek csorbítása gondolati- és vélemény diktatúrához vezet, gondolva itt a Nyugat-Európában hódító LMBTQ ideológiára, vagy akármelyik másik neomarxista filozófiai áramlatra. Mick Hume Trigger Warning című könyvében először ír az „ellen-Voltairekről”, akik azért harcolnak, hogy az ellenkező vélemények ne születhessenek meg és akik a nyugat-európai médiaorgánumok és egyetemek mainstream véleményformálói. A szerző felteszi azt a kérdést, hogy egyáltalán lesz-e olyan időszak Nyugat-Európában, amikor szabadon és kötöttségek nélkül beszélhetnek az emberek és a különböző társadalmi csoportok? Közép-Európa országai e tekintetben is kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen itt a fasiszta és kommunista totalitárius diktatúrák idejében a szólásszabadság teljes hiányában éltek az emberek, így a negatív tapasztalat jobb alapot ad a korrekt és méltányos véleménynyilvánításnak, illetve gátat szab a különféle neomarxista társadalmi törekvéseknek is. A felvezető előadást követően Heincz Barnabás tett fel kérdéseket a szerzőnek, elsősorban a Nyugat – Európában tapasztalható véleménydiktatúra társadalmi- és jogi hátteréről. Az előadást és a beszélgetést követően a nagyszámú fiatal közönség számos kérdést tett fel az előadónak, mely során kötetlen beszélgetés alakult ki a szólásszabadság támájak mentén.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. december 07-én 17.00 órakor: Műfenyő vagy élő fenyő? Hogyan ünnepeljünk környezettudatosan címmel Szebenyi Péter zöld influenszer, környezetmérnök fog előadást tartani.

A könyvbemutatóra Budapesten is sor került a Tas vezér utcai MCC központban, ahol a szerzővel Szuromi Benedek beszélgetett.