Olvasási idő: 4 perc

A címben szereplő idézet Pető Dorina pszichológustól, a Mélylevegő Projekt társalapítójától hangzott el a kecskeméti MCC-ben, amikor a Z generáció jellemzőiről, sajátosságairól és nem utolsó sorban a közösségi média rájuk gyakorolt hatásairól tartott előadást.

A Z generáció jellemzőinek kialakulására rendkívül nagy hatással volt, hogy velük együtt „nőttek fel” az okostelefonok, illetve a közösségi média. Idősebb tagjai lassan belépnek a dolgozók körébe és új elvárásokat támasztanak a munkahelyekkel szemben is, ahogy azt tették megannyi más dologgal (oktatási rendszer, önismeret, tudatosság stb.). A pszichológus kiemelte, hogy ezen elvárások bár sokakban negatívumként csapódhatnak le, valójában a generációnak egy új értékrendszerét mutatja meg. A Z generáció tagjai szeretnék, ha a legtöbb kapcsolatban (legyen az oktatási, munkahelyi vagy párkapcsolati) partnerként kezelnék őket. Figyelmüket azonban nagyon nehéz hosszasan lekötni, így nincs könnyű dolga például egy hagyományos oktatási környezetben dolgozó pedagógusnak. Ez a generáció rengeteg ingernek teszi ki magát, különösen a közösségi média használatát illetően. Ezzel a mennyiségű információ áradattal, illetve interakcióval meglehetősen nehéz feladat felvennie a versenyt az offline munkahelynek, vagy pedagógusnak.

Az előadó jó tanácsként megemlített néhány olyan praktikát, amelyek segítségül hívhatóak a Z generáció együttműködésének és motiváltságának kiváltása érdekében. Kifejezetten fontos számukra, hogy a munka mögött legyen egy magasztos cél, ami motiválja őket – emelte ki az előadó. Emellett, ha értéket és értelmet látnak az adott tevékenység mögött, amivel tudnak azonosulni, az szintén ösztönzően hat erre a generációra. Az előadó szerint a generáció sajátosságaira való nyitottság kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy közelebb kerülhessünk hozzájuk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos észben tartani mennyi mindent tanulhatnak egymástól a különböző generációk.

A közösségi média számottevő tényező a Z generáció életében. Attól függően hogyan használjuk, lehet pozitív, illetve negatív hatással is az önképünkre, szociális életünkre. Az előadáson részt vevő szülők arról is kérdezték az előadót, hogy mit tehetnek ők maguk gyermekeik megóvása érdekében. A fent említett partnerségi viszonyt tiszteletben tartva, fontos, hogy ne tiltsunk, inkább szabjunk kereteket a social media használatot illetően. Beszéljünk meg egy időkorlátot, javasoljuk, hogy a lefekvés előtti 1 órában inkább olvassanak stb. Kutatások bizonyítják, hogy az Instagram például abban az esetben káros az ember önértékelésére, ha passzívan használja azt. Aktív felhasználóként ezek a platformok képesek hidakat képezni a hasonló érdeklődésűek között, széleskörű kapcsolatot teremteni a világ bármely részén élőkkel. Ezen kívül érdemes még odafigyelnünk, hogy mit posztolunk magunkról, hiszen az algoritmusok folyamatosan figyelemmel követik és módosítják annak megfelelően az elénk tárt tartalmat is.

Az esemény során különböző kutatási eredményeket, generációk közötti különbségeket és praktikus megoldási javaslatokat ismerhettek meg a résztvevők. Az előadás interaktív beszélgetés keretein belül zajlott, ahol a résztvevők is feltehették kérdéseiket, és a programot követően is bekapcsolódhattak az előadóval történő személyes beszélgetésbe.