Olvasási idő: 4 perc

Március 19-én „Nagyító alatt az orosz-ukrán konfliktus” címmel rendezett országos KP-szombatot az MCC Középiskolás Programja.

A médiából nap mint nap értesülhetünk különböző, kétes hitelességű hírekről a szomszédban dúló háború kapcsán. Ugyanakkor kétségtelen, hogy mindezidáig a magyar közvélemény számára messze Ukrajna volt a legismeretlenebb a szomszédországok közül. Például bizonyára sokan nem tudnák elsőre megmondani, hogy hány, milliós nagyvárosa van legnagyobb szomszédunknak. Éppen ezért a márciusi országos KP-szombat résztvevőit a mai ukrán helyzet történeti, földrajzi és geopolitikai gyökereinek körüljárására invitáltuk. A délelőtti program során dr. Nánay Péter, ukrán szakértő és Vigóczki Máté, Oroszország kutató beszélgetését hallgathatták meg a KáPés diákok.

A délelőtti szekció keretében a diákoknak tájékoztatót tartottunk a kárpátaljaiak számára szervezett adománygyűjtésről és arról, hogy ők milyen módon tudnak bekapcsolódni a segítségnyújtásba. Ezen a napon a diákok megismerhették, hogyan is tudnak részt venni az adománycsomagok összeállításában, megismerkedhettek az adománygyűjtés teljes folyamatával és megtanulhatták, hogyan tud az ember hatékonyan segítséget nyújtani társainak egy nehéz szituációban.

A pizzaebédet követően, a délután folyamán több párhuzamosan futó foglalkozás közül választhattak a résztvevők.

A közélet iránt érdeklődőkkel Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint a Miniszterelnök politikai igazgatója osztotta meg személyes életútját és tapasztalatait egy izgalmas, interaktív beszélgetés formájában.

A Hajdú András, kutatótanár és politológus vezette workshopon a diákok megismerhették a „Pekingi mérleget” és a téli olimpia helyét nemzetközi és a magyar sportéletben.

dr. Litkei Máté, környezetgazdálkodási agrármérnök egy izgalmas ökoszimulációs gyakorlattal érkezett a márciusi KP szombatra, melynek során a diákok egyszerre nyertek bepillantást a környezetpolitika összetett világába és kaptak egy tárgyalástechnikai gyorstalpalót is.

Szebenyi Péter, környezetvédelmi influencer és környezetmérnök foglalkozásán a résztvevők megtanulhatták, hogy egyénileg és csoportosan mit tudnak hozzátenni a klímavédelemhez és, hogyan tudnak egy tudatosabb életmódot felépíteni.

Tóth Miklós Bálint, az MCC vendégoktatója egy izgalmas workshop keretében ismertette meg a diákokkal a választási rendszerek két fő típusát és a magyar országgyűlési választási szisztéma legfontosabb jellegzetességeit.

A KP-szombat belső foglalkozásai mellett egy külső program is készült a jelentkezők számára. Lehetőség nyílt a Fiumei úti sírkert meglátogatására, amely az 1849-es megnyitása óta a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb jelentőségű emlékhelyévé vált. A sírkerti séta során megismerhették a diákok a temető történetét, valamint az itt nyugvó személyiségek életútján keresztül a 19—20. századi magyar történelem egy-egy szeletét is. A séta ideje alatt meglátogatták a Batthyány-, Deák-, és Kossuth-mauzóleumot, valamint más híres történelmi személyek sírjait.

A program nagy érdeklődésnek örvendett, amelyet jól bizonyít, hogy az országos KP-szombat több mint 150 jelentkező diák számára nyújtott lehetőséget a szakmai fejlődésre.