Olvasási idő: 2 perc

A legfontosabb kihívás a magyar kormány számára, hogy milyen gazdaságvédelmi intézkedéseket hoz – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter, Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól című előadásban. Nagy Márton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén kijelentette: a legfontosabb feladat ebben a tekintetben a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése.

Ebben a hónapban az új kormány frissen kinevezett miniszterei az MCC budapesti, illetve regionális központjaiban ismertetik céljaikat, beszélnek területükkel kapcsolatos feladataikról, jövőképükről. Az eseménysorozat harmadik vendége volt Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter a csütörtöki rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az inflációs válságot – amely nagy része globális okokra vezethető vissza – egy gazdasági válság fogja követni. Nagy Márton szerint ugyanis a recesszió azért elkerülhetetlen a fejlett országokban, mert az infláció stabilizálásának eszközeként tekintenek a gazdaság visszafogására. A tárcavezető kijelentette, a nyugati módszer hibás megközelítés. Hazánknak megvannak az eszközei, hogy a válságot kreatív és hatásos eszközökkel kezelje: a beruházási ráta fenntartható, Magyarország kész a megállapodásra az EU-val az uniós pénzekről és a munkahelyek, ezen keresztül pedig a családok megvédése sikeres eszköze a recesszió eredményes kivédésének – tette hozzá a miniszter. Rámutatott, a legolcsóbb módja a válságkezelésnek továbbra is az lenne, ha minél hamarabb véget érne a háború.

Nagy Mártont előadását követően Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője kérdezte. A rendezvényre több százan voltak kíváncsiak, a miniszter készséggel válaszolt a diákok kérdéseire is. A közönségből érkező kérdésre kiemelte, a béke a gazdaságban is kiszámíthatóságot, bizalmat okoz és megállítja az áremelkedést. A béremelések megállapítása terén Nagy Márton szerint a legjobb módszer, ha a hiteles inflációs előrejelzést tekintik a felek irányadónak.

A rendezvénysorozat július 4-én folytatódik. A budapesti központban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter lesz az MCC vendége.