Olvasási idő: 2 perc

Sokcsevits Dénes, történész, egyetemi docens, a Rubicon intézet tudományos főmunkatársa tartott könyvbemutatót a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában. Szó esett a horvát, szerb és bosnyák történelem főbb állomásairól, társadalmaik nagy kérdéseiről és az e társadalmakban élő közösségek attitűdjéről.

Nem kis érdeklődésre tett szert az író pécsi előadása. Az MCC pécsi képzési központjának terme megtelt a könyv kérdéseit taglaló, érdeklődő közönséggel, a téma fiatalokat és időseket egyaránt érdekelt. Az előadás végén az író a közönség számos kérdésére is válaszolt.

Sokcsevits szerint a Balkánon élő, különböző népcsoportok önállósodási törekvései összetett folyamatok, nem magyarázhatóak azzal, hogy csupán kívülről irányított folyamatokról, vagy csak belső igényekről lenne szó. Taglalta Horvátország és Magyarország kapcsolatát is, annak fontosabb mérföldkövei szerint és kitért a Balkán etikai és vallási sokszínűségére is, mely a jelenlegi társadalmi és gazdasági hatásokra nagy befolyással van.

Szó esett arról is, hogy a ’90-es évek etnikai és vallási alapú konfliktusai napjainkban sem látszanak megoldódni az érintett csoportok között sem. Mindezen kérdések aktualitását pedig a politikai hatásaik fontossága adja és fogja is még az elkövetkezendő időben.

A könyvbemutatót balkán táncház és koncert követte a Poklade zenekar közreműködésével.