Olvasási idő: 6 perc

Május 15-én „Mítoszok és tudomány a csúcsteljesítmény mögött” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

Az online szakmai napot Dr. Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémia igazgatójának előadása nyitotta meg. Előadásában olyan ősi bölcsességeken alapuló és modern tudományos kutatásokkal alátámasztott módszereket mutatott be, amelyek megkérdőjelezik a sikeres életről alkotott elképzeléseinket és alternatívákat kínálnak arra vonatkozóan, hogyan lehetünk boldogok és hogyan válhatunk képessé a tartós csúcsteljesítményre. Az előadás során megismerhettük a mindennapi döntéseinkben rejlő erőt, a tartós motiváció fenntartásának titkait, illetve az unalom és a kiégés elkerülésének módszereit.

A délután folyamán több program közül választhattak a diákok.

A pszichológiai workshopokat MCC-s egyetemisták tartották tehetség, valamint kommunikáció és énmárka témákban. A workshopok célja, hogy az élményszerű foglalkozások során a fiatalok tudatosabbá és felelősségteljesebbé válhassanak.

Dr. Hóvári János történész, turkológus, diplomata, a Türk Tanács Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője „Magyarok és törökök egymás tükrében” címmel tartott foglalkozást.

Az Angloville nyelvi tréningjén a diákoknak lehetőségük nyílt angolul vitázni és kommunikációs készségeiket fejleszteni, anyanyelvi trénerek közreműködésével.

Mindemellett egy igazán különleges, angol nyelvű workshopon is részt vehettek a programhoz csatlakozó diákok. Ilan Wurman, az MCC Visiting Fellowship Program vendégoktatója foglalkozásában a jogászok szabad társadalomban betöltött szerepéről beszélt.

Azoknak a diákok, akik érdeklődnek az MCC Juniorképzés iránt, lehetőségük volt egy speciális, kis létszámú felkészítőn is részt venni. Mindezt az MCC Egyetemi Programjában résztvevő kollégisták tartották, akik jelenleg is a Média, a Nemzetközi Kapcsolatok, valamint az MCC Mindset Pszichológia Iskola tagjai.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetők meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, évzáróval egybekötött képzési alkalmunkon 2021. június 12-én.

A hétvégéről egyik diákunk, Ferencz Attila Norbert készített beszámolót:

Érdeklődve vártam a programokat, mivel nekem ez volt az első KP szombatom. Nemrég olvastam, hogy a járvány előtti KP szombatokon a szakmai előadások mellett a személyes kapcsolatok építésére, valamint a barátságok kialakítására is hangsúlyt fektettek a szervezők, emiatt kissé szomorú voltam, hogy nem a megszokott módon zajlik a rendezvény. Őszintén bevallom, eleinte nehezen tudtam elképzelni, hogy az online térben milyen eszközökkel, gondolatokkal fogják tudni a szervezők érdekfeszítővé, interaktívvá tenni az előadásokat. A szervezők és az előadók azonban megmutatták, hogy online is tudnak olyan színvonalas szakmai napot tartani, ami teljes mértékben leköti a hallgatóságot, és hasznos időtöltésül szolgál a résztvevőknek.

A délelőtt folyamán Dr. Porkoláb Imre „Mítoszok és tudomány a csúcsteljesítmény mögött” című előadását hallgattuk végig. Az esemény leírásában szereplő információkból tudtam, hogy Porkoláb Imre nem mindennapi karriert futott be, úgy a katonai, mint a civil életben, emiatt pedig türelmetlenül vártam előadását. A bemutatójában a karrierje ismertetése mellett kitért arra, hogy a mai fiatalság hogyan tud csúcsteljesítményt elérni, és hogyan tudja elkerülni a korai kiégést. Ismertette a Flow állapotot, és elmondta, hogyan növeli meg a teljesítőképességet minden téren. A bemutató nem arról szólt, hogy az előadó csak elmondta az élettörténetét az adatokkal, hanem élete egyes szakaszainak nehézségeire is felhívta a figyelmet. A száraz tények ismertetése helyett inkább az új, modern kutatások eredményeit ismertette, amelyek nagy részéről én ezelőtt még nem is hallottam. A prezentáció végén felmerült kérdésekre hihetetlenül pontosan és nagy részletességgel felelt, az általam megfogalmazott kérdésekre is kimerítő választ adott. Ezek az információk és magyarázatok teljessé tették az így is nagyszerű és igényes bemutatót. Állítom, hogy ez volt életem eddigi egyik legjobb előadása, ami rengeteg hasznos tanáccsal szolgált számomra az elkövetkező karrieremre nézve. A szünet utáni választott előadást Dr. Hóvári János tartotta "Magyarok és törökök egymás tükrében" címmel. Az előadásból megtudhattuk a két nép közös múltját, és a közelmúltban történt baráti gesztusokból is ízelítőt kaptunk. Dr. Hóvári János előadása amellett, hogy áttekintést nyújtott a magyarok és törökök viszonyáról, teljes mértékben hiteles volt, mivel az előadó maga is nagykövetként szolgált számos türk államban, és anyanyelvi szinten beszéli a török nyelvet.

Összegezve tehát a májusi KP szombat nagyszerű élmény volt számomra. Az előadások alatt az idő nagyon gyorsan repült, viszont rengeteg hasznos információval gazdagodtam. Úgy érzem, hogy fontos tanácsokat kaptam az előttem álló karrieremet illetően, és remélem, hogy a júniusi KP szombaton is hasonló élményekkel fogok gazdagodni.

Ferencz Attila Norbert, Csíkszereda