Olvasási idő: 2 perc

„Miért lenne érdekes a magyarok számára egy olyan szervezet, mely Latin-Amerikában működik? Mi kapcsolja ezt össze Magyarországgal?” - kezdte előadását rögtön egy kérdéssel Alejandro Pena Esclusa venezuelai szerző, aki legutóbbi szakmai előadásunk vendége volt a „Sao Paulo Fórum kulturális háborúja” című könyve kapcsán.

„A kapcsolat igen szoros, hiszen Latin-Amerika egyfajta előőrse a nemzetközi baloldalnak. Venezuelában új kísérleteket dolgoztak ki, melyeket aztán más országokba is exportálnak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megismerjük és tudatában legyünk ennek.”

A szoros kapcsolat utal arra, hogy a régióban kifejlődő politikai eszmék, elképzelések jelentős hatással lehetnek a globális mozgalmakra és politikai gyakorlatokra. Olyan politikai modellek és megoldások születhetnek, amelyeket más országok is átvehetnek vagy adaptálhatnak, jelentheti új gazdasági, társadalmi vagy politikai rendszerek kialakítását is. A mű arra buzdít, hogy szembenézzünk egy olyan kihívással, amely minden bizonnyal a nyugati civilizációt is érinti.

A Sao Paulo Fórumot (SPF) Fidel Castro és Lula da Silva alapította 1990-ben, hogy újjászervezze a latin-amerikai szélsőbaloldali mozgalmakat, melyek a Szovjetunió szétesése után magukra maradtak. Esclusa személyesen érintett, hiszen már régóta harcol SPF ellen, mely harca akkor kezdődött, amikor megtudta, hogy Hugo Chávez csatlakozott a SPF-hoz 1995-ben. A könyvében egyértelműen kibontakozik az, hogyan vált Venezuela a legszegényebb latin-amerikai országgá a kommunizmus rombolása és a SPF politikájának köszönhetően.

A könyv végén a szerző javaslatokat tesz a baloldali kultúrharccal szemben: mit tegyünk, hogy őrizzük meg értékeinket. "A klasszikus zene, festészet, szobrászat, irodalom a lélek halhatatlanságról vall. A klasszikus művészetek azt mutatják meg, hogy nekünk ebben az életben milyen szerepünk és felelősségünk van."

Miközben a SPF a távoli Latin-Amerikában működik, fontos, hogy ne feledjük: a világ egy globális hálózat, és az események láncolatban állnak egymással. Nekünk, magyaroknak is érdemes figyelemmel kísérnünk és megértenünk ezt a szervezetet, mert annak tevékenységei mélyen beágyazódnak a nemzetközi politikai és gazdasági rendszerbe, amelynek részei vagyunk.